openSUSE 13.2 KDE Kurulumu ve İncelemesi



Çıkalı uzun bir süre olmasına karşın openSUSE 13.2'yi bilgisayarımıza kuralım ve sistemin genel duruşuna bakalım. Bu sayede merakla beklenen 42.1 sürümü çıkınca daha rahat karşılaştırma imkanım olacak.



Çıkış tarihi 4 Kasım 2015 olarak belirlenen openSUSE 42.1 sürümü için daha henüz ilk test kalıbı yayınlandı. Esas sürüm çıktığı zaman daha rahat kıyaslama için şimdi 13.2'yi kuralım, güncellemeleri alalım ve biraz kurcalayalım.

KURULUM

Sistem gereksinimleri diğer bütün KDE'li dağıtımlar gibi 2 GHz'lik işlemci, 1 GB RAM, sıradan bir ekran kartı ve geniş paket arşivinden dolayı 10 GB sabit disk alanı.

openSUSE 13.2, geniş paket desteğine sahip bir DVD boyutundaki canlı olmayan kalıplar ile kurulabileceği gibi bir CD boyutundaki canlı kalıplar ile kurulabilir. 64 bitlik dvd iso kalıbı şu adreste:

http://download.opensuse.org/distribution/13.2/iso/openSUSE-13.2-DVD-x86_64.iso

DVD kalıplarda sistemi kurma, yükseltme ve kurtarma seçenekleri mevcut. GNOME3, KDE4, Xfce, ve LXDE'yi doğrudan kurabilirsiniz. KDE'li sistemi kuralım.



Disk bölümlendirmesi diğer sistemlerden çok daha yetenekli olabilmesi için biraz farklılaştırılmış. Sıradan bir kök dizin ve takas alanı kurulumu yaptım.

SİSTEM

Sistem açıldı ve masaüstü:


KDE'nin kendi Kontrol Merkezinin yanında YaST isimli yapılandırma aracı:


Paket yükleme, sistemi güncelleme, dil ve açılış ayarları YaST2 ile yapılıyor:


Görsel açıdan sade görünmesine karşın yetenekler açısından oldukça başarılı. YaST'ın yanında Ubuntu'daki aptURL benzeri bir sistem de openSUSE'da YaST 1-Tık ile Kurulum Firefox eklentisi sayesinde sağlanmış. Tarayıcıda bir tık ile uygulama kurulumuna başlayabiliyorsunuz.


KDE Kontrol Merkezi ve openSUSE'ye özgü güncelleme aracı:


Pek çok dağıtımda çıkarılan güvenlik/hata sebepli  güncellemeler yeniden derleme olarak sunulurken openSUSE'de güncellemenin esas sebebi ile birlikte yazıyor. "Şu paket için güvenlik/hata düzeltme güncellemesi" şeklinde. Bu güven veren bir iz bırakıyor.

Varsayılan olarak btrfs dosya sistemini kullanmayı öneren dağıtımın Türkçe desteği ise %70'lerde diyebilirim. Eskisi kadar önemli olmayan flash player'ı ve önemli olan bazı temel kod çözücüleri, mesela mp3, içermiyor sonradan kurulması gerekiyor.

KURULUM SONRASI YAPILACAKLAR

openSUSE'yi DVD kurulumdan yaptığım için Firefox, Libre Office, Gwenview gibi temel paketler kurulu gelmiş. Ancak bazı ülkelerde lisans sorunu çıkardığı için kod çözücüleri yeni depo ekleyip öyle kurmam gerekiyor.

YaST'ı açtıktan sonra Yazılım Veri Havuzları seçeneğinde altta Ekle'ye tıklıyorum ve Community Repositories'i seçiyorum. İleri.  En üstteki Packman Repository'i seçiyorum.


Tamam ve Trust dedim, listeyi aldı.

Videolarda sorun yaşamamak için YaST ile vlc ve vlc-codecs'i kurabilirsiniz.

Ekran kartı sürücüleri ve temel kod çözücüler için topluluğun seçtiği paketlere bu adresten ulaşabilirsiniz. Mesela KDE için sisteme iki adet depo ekleyip 9 adet çözücü kurulumu yapıyor.

Bleachbit paketi ile temizlik yapabilir, ubuntu-fonts paketini kurduktan sonra KDE Font ayarlarında seçip "RGB, hafif" olarak belirlerseniz daha iyi font görünümü elde edersiniz.

Eğer siz de sistemi şimdi kurmayı düşünüyorsanız güncelleme işini güncelleme yönetici ile değil de zypper aracı ile yapmanızı tavsiye ederim. Bunun için Terminale

sudo zypper update

deyip şifrenizi yazıp listeyi onaylamanız yeterli.

ÖZETLE

Üzerine çok ilgi çeken openSUSE 42.1 sürümüne 2 aydan daha uzun bir süre varken 13.2'yi görmüş oldum. İnşallah Kasım ayında nelerin değiştiği üzerine birkaç not düşebilirim.

Oldukça profesyonel bir duruş sergileyen dağıtım klasik ve sorunsuz KDE masaüstü ortamı arayanlar için üretilmiş. Ancak, sanki çok eski ve sıradan bir sistemi kullanıyormış izlenimine kapıldığım için bilgisayarıma kurmaktan vazgeçtim.

7 yorum :

  1. OpenSUSE'un farklı masaüstü ortamları ile gelen resmi bir kalıp dosyası var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece Kde Gnome Xfce ve Lxde resmi olarak destekleniyor.

      Sil
  2. OpenSUSE çok hızlı çalışıyor, buna karşın ağır açılıyor, geç kapanıyor. Selamlar.

    YanıtlaSil
  3. Selamlar.
    OpenSUSE 42.1'i kurdum. Önce KDE'yi denedim. Sonra Gnome'yi ve en son Xfce'yi. Bana göre, KDE bisiklet, Gnome motosiklet, Xfce araba gibi. KDE olmamış, ağır, hantal. Gnome, hızlı fakat bana hep ters gelmiştir application açılışı. Favorim zaten Xfce idi, yine öyle oldu. Xfce'nin eline su dökemez KDE veya Gnome (şahsi görüşüm). Şu an Xfce'den yazıyorum, üstelik F klavye ile (diğerlerinde böyle bir imkan yok).
    Bu sürümde pek fazla değişiklik göremedim, aynı 13.2 gibi. Selamlar.

    YanıtlaSil
  4. Ah, şunu eklemeyi sormayı unuttum: Ne zaman OpenSUSE'yi en son yüklesem, grup update'de hep Manjaro ex oluyor! Gitti güzelim Manjaro! Yani OpenSUSE'nin grup'unda Manjaro var ama açılmıyor. Bu hep böyle oluyor, kaç kere kurduysam böyle. Sebebi sizce ne olabilir? Nasıl düzeltilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu yazımdaki adımlar herhangi bir canlı dağıtımda çalışacaktır. http://www.linuxdunyam.com/2015/08/grub.html

      Sil
  5. Selam.
    Nihayet Opensuse 42.1 Leap esas sürümü çıktı. Önceki rc sürümünden pek farklı değil. İndirme kalıbında gnome, kde, xfce, openbox, ıcewm, kdeplasma seçenekleri birarada. Birini seçip kurduktan sonra sistemi upgrade etmek isteyip de bütün masaüstlerini kurmak mümkün. Hız bakımından iyi bu Leap. Birçok yazılımı birarada sunması da. Benim takıldığım yer hep Yast oluyor, update oluyor ya, bakalım nasıl düzelir! Yani şu da var: Online update et deyince, hop diye indirmeye çalışıyor, bir dur sor bakalım, yok! Sanırım repo oss, repo nonoss neyse, repolarda bir sorun çıkıyor. Biz de update etmeyelim bakalım. Yok, birçok dağıtıma göre hızlı ve güvenli gördüm bu Leap'ı. Bir de bunların Tumbleweed sürümü var kardeşim, o nedir acaba?

    YanıtlaSil