Ubuntu'da Şifrenizi Unutursanız



Ubuntu Linux ve türevleri dağıtımlarda kullanıcı şifreleri, kullanıcıların daha rahat etmesi için root şifresi ile aynı olacak şekilde ayarlanır. Ancak bu şifreyi unuttuğunuz an bütün sisteme erişiminiz biter. Sistemimizi kurtaralım.



Sisteminizin şifresi geri döndürülmesi cidden zor bir şifreleme ile saklandığı için eski şifrenizi öğrenmenin bir yolu yoktur. Ancak gerekli yetkilerle yeniden ayarlanabilir.

Bilgisayarımızı açınca karşımıza Ubuntu ve Gelişmiş Seçenekler diye iki seçenek çıkar. Gelişmiş seçeneklerden recovery mode (Kurtarma Modu)'u açalım.



Sanal makine veya Türkçe karakterler olduğu için böyle göründüğünü düşünüyorum. root Yetkili kullanıcı komut satırına gir seçeneğini açıyoruz. Altta açıldı:


Sistem tam yetki ile emrimizde. Ancak yazma korumalı. Yetki bizde olduğuna göre korumayı kaldıralım. İngilizce klavye düzeninde

mount -o rw,remount /

yazalım. Sistem değişikliğe hazır. Şimdi

passwd ufuk

Yeni şifreyi iki kez yazalım ve exit.


root şifresini güncellemek için ise sadece passwd yazmanız yeterli. Kullanıcı hesabınız wheel grubuna dahil olduğu için bilgisayarı açtıktan sonra sudo passwd diyerek de root şifresini belirleyebilirsiniz.

Peki root veya kullanıcı şifresinin bu denli kolay değiştirilebiliyor olması güvenlik zaafiyeti mi?
Bence hayır. Bilgisayarınızın başında iki dakika durabilecek biri sabit diskinizi dahi söküp alabilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder