Zorin OS 10 Core Kurulumu ve İncelemesi



Windows'a benzerliği nedeniyle bir geçiş dağıtımı olarak görülen Ubuntu tabanlı ve kullanıcı dostu Zorin 10 Core'u bilgisayarımıza kuralım ve kullanımına bakalım.



Zorin OS 10, 4 farklı kurulum kalıbına sahip. Bunlar, Core ismindeki şimdi kuracağımız normal kurulum, Lite isminde LXDE masaüstü ortamına sahip düşük kaynak gereksinimli kurulum, Business isimli iş ortamında işe yarayacak türde uygulamalar içeren 9 Euro ücretli kurulum kalıbı ve 10 Euro ücretli hem iş hem de multimedya kullanımının yanı sıra Zorin OS ekibinin geliştirdiği bazı uygulamaları içeren kurulum.

KURULUM

Core kurulumunu şu adresten indirebilirsiniz. Bilgisayarınızda 4 GB ve üzeri RAM var ise 64 bit daha iyi çalışacaktır:


Kurulum kalıbını UNetbootin gibi bir araçla USB belleğinize Ubuntu olarak atıp çalıştırabilirsiniz. Sistem gereksinimleri ise 2 GHz'lik bir işlemci ile 512 MB RAM, normal ekran kartı ve 10 GB disk alanı. Ubuntu tabanlı olmasına rağmen sistem gereksinimlerini düşürmeyi hedeflemeleri güzel.

Kalıbı çalıştırdım ve canlı olarak da kurulum yapılabiliyor. Ubuntu'nun kurulum uygulaması tercih edilmiş. Dil seçiminin ardından kuracağım bölümü seçebilmek için Başka bir şey diyorum. Disk bölümlerimi seçerek Değiştir düğmesi ile bir adet kök dizin / ve bir adet RAM miktarım civarında takas alanı (swap) olacak şekilde ayarlıyorum. İşte tablom:


Bölge, klavye seçimi ve kullanıcı ayarları:


SİSTEM

Kurulum tamamlanınca canlı sistemi yeniden başlatıp USB belleğimi çıkarıyorum. Sistemi açabiliriz. Oturum açma ekranı:


İşte masaüstü:


Önceden yüklü ve ayarlı Compiz efekt yöneticisi ile pencerelerin, menülerin açılış kapanışlarına güzel efektler eklenmiş. AWN isimli görev çubuğuna Zorin'e özgü Windows benzeri bir menü tasarlanmış linux dunyam. Efektler bazen çok fazla gibi gelse de hiç fena değil.

Türkçe desteği ise %90'larda diyebilirim. Zorin'in kendi uygulamaları henüz çevrilmemiş ancak bunlar sık sık kullanacağınız uygulamalar değil. Sistem Ubuntu tabanlı olduğu için yaşayacağınız olası sorunlarda geniş Ubuntu desteğinden yararlanabileceksiniz.

Zorin 2009'dan bu yana en köklü simge seti değişimini bu sürümde yapmış ve Elementary OS'nin simgelerine geçmiş. Görev çubuğunun rengini ve duvar kağıdını değiştirdim. Ayarlar menüsünden de görüleceği üzere simgeler gayet güzel:


Sistem çıkarıldığı günden bu yana 247 MB güncelleme almış. Güncellemelerin içinde bol miktarda Zorin'e özgü olan paketler mevcut. Yani hareketli bir proje olması gerçekten çok güzel.

Zorin Look Changer isimli araç ile sistemin genel görünümünü 7, XP veya GNOME2'ye değiştirebilirsiniz.


Zorin Theme Changer uygulaması ile de ister açık ister koyu isterseniz de siyah temalar arasında bir tık ile geçiş yapabilirsiniz. Koyu ve siyah temaların bu kadar iyi görünmesini beklemiyordum. Highlight seçeneği ile de ikincil renkleri tamamen değiştirebiliyorsunuz.


UYGULAMALAR

Flash player, java ve pek çok kod çözücünün hazır kurulu olduğu sistemde Firefox, Gimp, Libre Office gibi temel programların kurulu gelmesinin yanında tarayıcı olarak 4 seçeneğin kurulumunu da basitleştiren bir araç üretmişler.

Ubuntu'nun başarılı ancak reklam meraklısı yazılım merkezi ile birlikte gelmiş. Kırmızı ikincil tonlarla siyah tema ayarladım:


Windows'tan ilk defa Zorin'e geçen kullanıcılara kolaylık olması düşüncesi ile wine ve playonlinux'un da kurulu gelmesi şaşırtmadı. Windows ortamında çalışan mesela ofis gibi bir çok uygulamayı Zorin'e kurup çalıştırabilirsiniz.

ÖZETLE

Zorin, henüz hiç Linux kullanmamış ve Windows'taki alışkanlıklarından vazgeçemeyeceğini, Linux'ta zorluklar yaşayacağını düşünen kullanıcılar dikkate alınarak geliştirilmiş bir dağıtım. Görsel efektlerinin yanı sıra düşük sistem gereksinimi ve kendine özgü kullanıcı dostu uygulamaları ile herkese tavsiye edeceğim muhteşem bir sistem olmuş.

2 yorum :

  1. zorin-os lite 32 bit netbook kurdum harika kasma yok görsel olarakda süper olmus artık zorin-os kullanıcısıyımç

    YanıtlaSil
  2. ZorinOs, olmuş. Bir problem yok. Windowsla kıyasa gerek yok, kendinde bir sistem bu. Türkçeleştirilmiş, hatta uçbirim bile. 100 üzerinden 100 verdim. Selamlar.

    YanıtlaSil