Manjaro Linux grub onarımı ve multiboot



Bilgisayarımızda kurulu olan Manjaro Linux'un grub yani önyükleyici kaydını kaybettiğimiz zaman nasıl geri getirebileceğimize bakalım. Yazıyı Manjaro Linux'un "açılabildiği" ve "açılamadığı" zaman şeklinde ikiye ayırdım.




Manjaro Linux açılıyorsa

Eğer mevcut önyükleyiciniz Manjaro Linux'u seçeneklerinde gösteriyorsa sistemi sorunsuz açabilirsiniz. Bu durumda sistemi açın ve

sudo pacman -S mtools os-prober

diyerek bu paketlerin yüklü olduğundan emin olun. mtools Windows için, os-prober ise diğer pek çok sistemi tanıyabilmesi için gerekli. Ve sırasıyla

sudo grub-install /dev/sda

sudo grub-install --recheck /dev/sda

sudo update-grub

Artık sorunsuz çalışmalı. Bu adımları, önyükleyicisiz kurulum yaptığınız diğer sistemleri tanıması için de kullanabilirsiniz.


Manjaro Linux açılmıyorsa

USB bellek veya DVD'den sistemi çalıştırın. Eğer hangi bölüm Manjaro'ya ait bilmiyorsanız mevcut disk tablonuzu görüntüleyin.

sudo blkid

Karar vermek için dosya gezgininde gösterilen disk bölümlerine bakarak adres çubuğunda yazan ID'leri karşılaştırmanız yeterli. Örneğin resimde sda1 olarak görünüyor.


Bilgisayarınızda Linux olarak sadece Manjaro kuruluysa ayırt etmeniz kolaydır. Ancak birden fazla Linux dağıtımı kurulu ise etc sys usr tmp var gibi klasörleri içeren iki disk bölümünüz var demektir. Bu durumda /home/kullanıcıklasörü/Downloads gibi klasörlere bakarak sistemleri ayırt edebilirsiniz. Sizin de sda1 de ise

mount /dev/sda1 /mnt

Eğer Manjaro'yu yüklediğiniz zaman boot dizinini sdaX gibi ayrı bir bölüm olarak belirlediyseniz bu adımı yapmanız gerekli. Bunu yapmadıysanız bu adımı atlayın:

mount /dev/sdaX /mnt/boot

Aşağıdaki gerekli paketlerin varlığından emin olabilmek için sırası ile bu bölümleri de bağlamamız gerekli.

mount -t proc proc /mnt/proc
mount -t sysfs sys /mnt/sys
mount -o bind /dev /mnt/dev
mount -t devpts pts /mnt/dev/pts/

Ve kök dizin geçişi

chroot /mnt

Artık kurulu olan Manjaro'nun içindeyiz. Paketleri kontrol edelim, kurulu değillerse onaylayalım:

pacman -S mtools os-prober

Ve grub kurulumu:

grub-install /dev/sda
grub-install --recheck /dev/sda
update-grub

Bende kurulu bütün sistemleri tanıdı:


Kolay gelsin.

2 yorum :

  1. Windows yanına manjaro kurdum grub ekranında başlagıç ekranında windows çıkmıyordu 1. adımı uygaldım fakat yine de olmadı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Windows 8, 8.1 veya 10 kullanıyor iseniz bazen hızlı başlangıç seçeneği nedeniyle sorun çıkabiliyor. Önerim şu şekilde. Windows kurulumunu çalıştırın ve başlangıç onarma ile Windows'a tekrar erişin. Windows'u açıp güç seçeneklerinde şu an etkin olmayan ayarları etkinleştir seçeneğinden hızlı başlat fast boot seçeneğini devre dışı bırakın. Hatta hibernate seçeneğini de kapatmanızı öneririm. Sonra üstte ikinci adımı uygulayın. Biraz zahmetli görünse de Linux boot üzerine bilgilerinizi geliştirecektir. Kolay gelsin.

      Sil