Sistem gereksinimleri oldukça düşük olan dağıtımı 256 MB RAM ve Pentium II ve sonrası 1 GHz işlemcili bir bilgisayarda sorunsuz kullanabilirsiniz. USB belleğinizin de en az 256 MB olması gerekir ancak paket yüklemeleri yapacaksanız biraz daha büyük olması şart. Sisteminiz tamamen RAM disk üzerinden çalışacağı için çok yüksek performans alacağınızdan şüpheniz olmasın.
156 MB'lık iso kalıbını
adresinden indirebilirsiniz. USB belleğinize UNetbootin ile atabilirsiniz. Önceden sadece bir tane precise dağıtımı çıkıyorken 5.7 ile birlikte bunu ikiye çıkarmış olmaları şaşırtıcı. Analog winmodem kullanıcıları için dial-up sürücüleri barındıran retro kalıbı da mevcut.
İsmindeki Precise kelimesinden anlaşılabileceği gibi, dağıtım Ubuntu 12.04 Precise Pangolin ile tamamen uyumlu. Bunun anlamı, Ubuntu'ya ait geniş paket arşivini bu dağıtım ile çok daha performanslı bir şekilde kullanabilirsiniz.
Sanal makinede disk kalıbını gösterdim ve Precise Puppy açıldı.
Açılış süresi eski sürümlerine kıyasla biraz artmış gibi. Hiçbir etkileşim olmadan masaüstü karşıma geldi ve biraz şaşırdım. Sistemi 1600x1200 çözünürlükte açtı.
Ve hızlı ayar penceresi karşımızda.
Ülke ve saat dilimi seçimi yapmak yeterli. Buradaki klavye listesinde TR Q veya F bulunmuyor, biz sonradan ayarlayacağız. Ben ayrıca ekran çözünürlüğünü biraz düşürüyorum. OK dedik.
Welcome woof woof diye İngilizce bir başlangıç kılavuzu karşıma çıktı.
Güzel hazırlanmasına rağmen yalnızca İngilizce.
Puppy Linux 5.7 masaüstü
Türkçe dil dosyalarının langpack ismiyle Puppy paket yöneticisinde olabileceğini söyleyen bir uyarı penceresi çıktı. Ancak Menu > Setup > Puppy package manager i açtım ve arama kutusuna langpack dedim. Bütün depolarda aramasını tıkladım.
Şu an itibari ile depoda yok. Paket yöneticisinin görünümü bu şekilde.
Lisans sorunlarından dolayı kurulu olarak gelmeyen Flash Player'ın kurulumunu otomatikleştirmişler. Menüden Internet > Get flash ... diyelim.
OK dediğim an 6.6 MB'lik kurulum paketi inmeye başladı. Biraz bekletti ve tarayıcınızı yeniden başlatın uyarısı karşımızda. Ayrıca benim de çok sevdiğim flashblock eklentisini kurmayı önerdi. Ve flash player çalışıyor. Sadece iki tık ile kurduk.
Puppy Linux bazen kendi kendine bazen de ancak Connect to internet seçeneğinden Wired or Wireless LAN'dan SNS ve kabloluysa eth0 veya kablosuzsa wlan0 yolunu takip ederek internete bağlandı.
Türkçe Q klavye için üstteki konsole'u açıp
setxkbmap -layout tr
F klavye için
setxkbmap -layout tr -variant f
diyebilirsiniz. Ancak sistemin her açılışında bu kodu tekrar tekrar yazmak yerine otomatik çalışan bir başlangıç betiği oluşturalım ve kendi kendine ayarlasın. Bunun için sol üst köşedeki File kısayoluna tıkladık ve Startup klasörüne girdik. Klasörler, kısayollar, her şey tek tık ile açılıyor.
Sağ tık > New > Script diyelim ve yeni oluşan dosyamızı bize hatırlatır bir isim verelim. Ben trkeyboard diyorum. Create dedik ve betik dosyamız hazır. Dosyada sağ tıklayıp File 'trkeyboard' > Open as text diyelim. Komutumuzu yazıp Save dedik.
Artık sistemimiz her açılışında Türkçe Q(veya F) klavye ile karşımızda olacak. Ancak bu ayarları kaydetmemiz şartıyla.
Puppy Linux'u USB bellekten kullanım sonrasında sistemde yaptığımız değişiklikleri USB belleğinize kaydetmeyi isteyip istemediğinizi soran bir sistem. Yani USB bellekten canlı olarak kullansanız da ayarlarınızı sistemi kapatırken kaydeder sonraki kullanımda bu ayarlara ve dosyalara tekrar sahip olursunuz. Şimdi bu dağıtımı pek çok RAM disk dağıtımından üstün kılan bu özelliğe bakalım.
Menu > Shutdown > Power off seçeneğine tıkladım ve karşıma bu ekran çıktı.
Kişisel ayarlarınızı ister USB belleğinize ister bir sabit diske isterseniz de çoklu oturum destekleyip kapatılmamış bir DVD'ye yazabilirsiniz ancak DVD'ye yazma olayı henüz test aşamasında diyor. Ve tabii ki isterseniz Do not save ile kaydetmeden çıkış yapabilirsiniz. Ben sanal makinede kullandığım için USB belleğime yazamam ancak sanal sabit diske yazabilirim.
İlk kullanım olduğu için birkaç yar yapmak gerekli. Save to file ve Administrator diyoruz. Continue dedik ve ext2'ye OK dedik. Sonraki ekranda dosyamıza herhangi bir isim verebiliriz. Ve şifrereleme derecesi. Ben normal yani şifreleme diyorum.
Kaydedeceğimiz dosyanın boyutu. Yani yapacağımız değişikliklerin boyutunun üst sınırı. USB belleğinizin boyutuna göre bir seçim yapmalısınız.
Onaylama ekranı. Sizde sda1 değişik olmalı.
Yes save dediğim anda sistem terminale düştü. Kayıt yapıldı ve sistem kapandı. Bu şekilde istediğiniz zaman yaptığınız değişiklikleri bir sonraki oturuma saklayabilirsiniz.
Sistemi tekrar açtım ve yaptığım bütün ayarları aynen yerinde buldum. Şimdi tekrar kapatıyorum ve karşıma çıkan yazı
Sistem kapanırken otomatik olarak her şeyi kaydetti. Açıkçası ben basit bir kaydet/kaydetme ekranı bekliyordum.
Puppy Linux, gelişimini severek takip ettiğim dağıtımlar arasında ancak kullanımı esnasındaki ilginçlikleri ve pencere yöneticisinin garipliğini aşmaları gerektiğine inanıyorum. Eski bilgisayarlarınızda Puppy Linux'u deneyin ancak bir sabit diskiniz var ise Manjaro Openbox'ı da deneyip daha iyi kullanıcı deneyimi vereni kullanın derim.
Güzel bir RAM disk dağıtımını ele almış olduk. Kolay gelsin.
Puppy Linux 5.7.1 sürümünde, Türkçe Q tuş takımını etkinleştirmek için, setxkbmap - layout tr yerine yalnızca setxkbmap tr diye girmek gerekiyor. Saygılar.
YanıtlaSilOmrakin'in geliştirdiği Türkçe Dil Paketini indirmek için.... http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?mode=attach&id=63261
YanıtlaSilYeni indirme adresi...
Silhttp://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=83582
Slacko 5.6 sürümü bu sürüm ile aynı ve indirdiğiniz uygulamaların sorunsuz çalışmasını istiyorsanız Slacko kullanmanızı öneririm. Slackware depoları Ubuntu depolarından çok çok daha kararlı ve sorunsuz. Bilgilerinize.
YanıtlaSilbaşlangıçta
YanıtlaSilunable to boot
please use a kernel appropriate for your cpu
çıkıyor. ne yapmam gerekiyor?
sanırım virtual box kullanıyorsunuz. virtual box da sistem ayarlarından cpu değerini yükseltmeniz gerekiyor
Sil64 bit sistemler için uygun mu
YanıtlaSil32 bit sistemler 64 bit makinelerde her zaman çalışır.
YanıtlaSilBu sistemi windows,debian...vb cd'siz flash belleksiz sürekli ana sistemim olmasını istiyorum nasıl yapmam gerekiyor ? Şimdiden teşekkürler
Silhttp://www.linuxdunyam.com/2012/03/puppy-linux-528-kurulumu-resimli-anlatm.html
SilBu surumde olur mu
YanıtlaSilufuk hocam 10 yillik bir laptopa puppy 6 kurrdum. harika bisey yalniz adobe flash yuklemeyi ve tr karakterli klavye ayarini yapamadim vallahi
YanıtlaSil1) Türçe Dil Dosyası:
Silhttp://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=83582
2) Her açılışta yeniden elle girmemek için, Startup dizinine bir script dosyası oluşturup, içine aşağıdaki komut yazılacak:
setxkbmap -layout tr
ya da
setxkbmap tr
işletim sisteminin sürümüne göre değişebilir.