Android için 30 performans ve tasarruf ipucu


Linux tabanlı Android işletim sistemi, görece daha düşük RAM ve işlemci gücü ile çalışacak şekilde tasarlanmasına karşın bazı hem kullanıcı hem sistem sebepli sorunlardan dolayı performans düşüklüğü ve gereksiz güç tüketimi yaşayabilmekte.



Yüzlerce model telefon için yüzlerce ayrı sistem yapılandırması ve pek çok farklı ROM bulunduğu için net komutlar yerine daha genel öneriler verebiliriz.

Başlayalım. Yapılabilecekleri gündelik, uygulamalar ve rootlu diye üçe ayırdım.

GÜNDELİK

- İki haftada bir bataryayı %10 kalana kadar bitirip tam doldurun. Li-ion ve Li-po bataryalar tam bitirildiği zaman zarar görür. Telefonu şarj ederken dolunca fişte bırakmayın.

- Sisteminizi ve uygulamaları güncel tutun. Telefonu kendi güncelleme uygulaması veya bilgisayar uygulaması ile en son sürüme hemen yükseltin. Ancak tavsiyem, önce güncelleme yapanların yorumlarını okuyun ve öyle karar verin.

- Eğer kullanmıyorsanız kapatın. Tabii ki telefonu değil. Wi-Fi, mobil internet, bluetooth, GPS, NFC, otomatik senkronizasyon, otomatik ekran döndürme vs. Bunları otomatik kapatmak için ayrıca uygulama kullanmanıza gerek yok, kendiniz kapatın.

- İnternet bağlantısını gerektiği zaman açın. Oynamak için internet bağlantısı gerekmeyen bir oyunu eminim siz de dalgınlıkla internete bağlıyken oynamışsınızdır.

- Evet güzel görünüyor olabilir ama canlı duvar kağıtları tam anlamıyla şarj ve RAM düşmanı. Ve gsmarena gibi sitelerden telefonunuzun ekran özelliklerini öğrenin. Eğer AMOLED ekran ise siyah duvar kağıdı, siyah tonlar, siyah renkler... yani ne kadar çok siyah kullanırsanız ekranınız o kadar az enerji harcar.

- Ana ekrana ekleyeceğiniz widgetları iyi seçin hatta hiç widget eklemeyin. Tamamen performans düşmanı.

- Ayarlar/Geliştirici Ayarlarında Animasyonları kapatın veya temel ayarlarda tutun.

- Telefonunuzu her gün mutlaka yeniden başlatın.

- Mobil internetinizin yüksek hızlı olmasına ihtiyacınız yoksa sadece 2G ağı ile kullanın. Mobil internet değil de hep Wi-Fi kullanıyorsanız mutlaka 2G'ye alın.

- Dokunmatik ekran geri bildirimini kapatın. Titreşimli veya sesli geri bildirim kullanıyorsanız pil ömründen harcıyorsunuz demektir.

- Geceleri en kısık ışıkta gözünüzü rahatsız ediyorsa LCD ekranlarda ekran filtresi yerine ekran ışığını kısabilen uygulamalar kullanın. Rootsuz telefonlar için ScreenDim'i tavsiye ederim. AMOLED ekranlarda ekran filtresi kullanın.

- Arka plandaki uygulamarı kapatın. Bir uygulamayı kullandıktan sonra çıkınca en son uygulamalar listesinde kalır ve ram işgal etmeye devam eder. O listeyi temizleyin.

- Nasıl ki windowsta arada bir format atmak gerekiyor, Android'de de fabrika ayarlarına döndürmeniz sistem performansını şaşırtacak kadar olumlu etkileyecektir. Tavsiyem 6 ayda bir döndürün. Telefondaki bütün verilerinizin silineceğini unutmayın.

- Batarya canavarınızı bulun. Ayarlar/ Güç tasarrufunda uygulamaların batarya kullanımlarına bakın ve en çok harcayanlara bir çözüm araştırın.


UYGULAMALAR

- Başlatıcınızı(launcher) değiştirin. Daha az animasyonlu bir başlatıcıya geçiş yapın. Benim tavsiyem Nova Launcher. Hem menüden istemediğiniz simgeleri kaldırmak gibi daha çok seçenek sunuyor hem de bütün animasyonları kapatıp daha hızlı bir kullanım sağlayabiliyorsunuz.

- Kullanmıyorsanız kaldırın. Son bir aydır kullanmadığınız bütün ama bütün uygulamaları kaldırın. "Zaten kullanmıyorum" diyerek sorun olmadığını düşünmeyin. Mesela o uygulamanın bir aracı(widget) varsa (kullanmadığınız halde) sistemin her açılışında bu aracı sisteme tekrar eklemesi gerekiyor.

- Task killer kullanmayın. Android'in tasarımı gereği çalışmayan uygulamalar dondurulur ve RAM'de saklanır. Bu uygulamaları kapatmanız tekrar açılışı için işlem gücü gerekmesinden başka bir işe yaramayacaktır. Eğer yüksek RAM gerektiren bir uygulama kullanırsanız zaten sistem kendi kendine bir şeyleri kapatıp yer açacaktır. Greenify, Clean Master gibi uygulamaları bekleme konumuna alabilen uygulamaları kullanın.

- Örneğin facebook uygulaması arka planda sürekli açık kaldığı için sürekli olarak RAM'de yer tutar ve işlem gücü kullanır. Tarayıcıdan facebook kullanmaktan memnunsanız facebooku kaldırın gitsin.

- Önbelleği ve kalıntıları temizleyin. Bazı uygulamalar sürekli olarak gereksiz çeşitli dosyalar oluşturmakta, bazıları ise telefondan kaldırılınca dahi arkasında kalıntı bırakmakta. Clean Master tarzı uygulamalar ile temizlik yapmayı ihmal etmeyin. Ve benim tavsiyem, clean master'ı hemen kaldırın ve sadece kullanmak istediğiniz zaman tekrar kurun.

- Flash player kurulu ise ve internette flash player ile işiniz yoksa tarayıcı ayarlarından devre dışı bırakın ve öyle sörf yapın.

- Kullanmadığınız Google uygulamalarını kapatın. Hangout? Exchange hizmetleri? Hava durumu? Ayarlar/Uygulamalar 'da pek çok uygulamanın devre dışı bırakılabilme seçeneği var. Sistemin izin verdiği uygulamaları kapatarak telefonu isteseniz de bozamazsınız. Herhangi bir sorun olursa onu geri açarsınız ve aynen devam. 


ROOTLU

- Kullanmadığınız uygulamaları dondurun. Benim tavsiyem App Quarantine. Kullanmadığınız klavyeden sesli komut girişine kadar bütün uygulamaları iyi araştırın ve güvenli ise dondurun.

- Silinmesi güvenli olan bloatwarelerden, telefonunuz ile gelen uygulamalardan kurtulun. Kullandıklarınız için eminim daha iyi birer alternatif vardır.

- Greenify tarzı uygulama durdurma programları ile uygulamaların arka planda açık kalmamalarını sağlayın. Uyut ve kilitle seçeneği bence çok kullanışlı. Xposed modül kurulumu yaparsanız Greenify'ın yeteneklerine şaşıracaksınız.

- Başlangıç uygulamalarını yönetin. Autostart manager tarzı bir uygulama ile otomatik açılan uygulama alıcılarını internette araştırın ve gereksizleri kapatın. Kullanmadığınız widgetlar, kendi kendine güncellik kontrolü yapan uygulamalar...

- Sistem yedeğini elinizde tutun. Böylelikle küçük hatalarda en baştan başlamak yerine yedekten devam edersiniz. Clockworkmod bu konuda tartışılmaz derecede başarılı.

- CPU frekansını elinizle ayarlayın ancak düşük hız daha az pil harcamak anlamına gelmeyebilir. Cpu spy ile işlemciyi ara ara gözetim altında tutmakta yarar var.

- Custom Romlara da şans tanıyın. Eğer telefon modeliniz için çok sayıda rom seçeneği varsa eminim birkaç tanesi oldukça iyi durumdadır. Şüphesiz ilk denemeniz gereken Cyanogenmod olmalı.

- Samsung telefonlarda Ultra Güç Tasarrufu modunu geceleri veya telefonu kullanmadığınız saatlerde etkinleştirin.

- Eğer telefonunuz için artık güncelleme çıkmıyorsa tek çıkış noktanız custom romlar. Android 5.1.1'li Cyanogenmod 12.1'ler hızla yaygınlaşıyor.


Ben bu yöntemler ile Samsung Galaxy S4 i9500 telefonumu hiç kapatmadan, toplam yaklaşık 60 dakika konuşma, 100 kadar mesaj, bir saat kadar internet kullanımı ve çok az oyun ile 2-2,5 gün dayandırabiliyorum.

21 yorum :

  1. s4 mini sahibiyim tavsiye edebileceginiz bi ctsm rom var mi ? örneğin oyunlarda 1-3 sn süren donmalar oluyor temple run 2 ve subway surf te yapior bunu Teşekkürler tavsiniz icinde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yeni gelen güncelleme ile oyunlar düzeldi çok iyi oldu ama bu sefer telefon yavaşladi uygulama açılış hızı ve geçişlerde donma oluyor

      Sil
    2. Fabrika ayarlarına döndürmek iyi gelecektir.

      Sil
  2. lg g2 clean master yuklu kalırsa telefonu yavaslatır mı

    YanıtlaSil
  3. Evet. Tarattıktan sonra programı kaldırın.

    YanıtlaSil
  4. Lg g2 telefonumda clear ram widgeti kullansam olur mu ve ayrica telefon dondugunda ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. RAM'i temizlemeyin. Android'te sorun olmalı. Fabrika ayarlarına döndürün derim. Çünkü G2 donma yapacak bir telefon değil.

      Sil
  5. Slm lg g2 ilk aldigimda 4.2.2 rom vardi kendi tarayicisi hizliydi o romda simdi 4.4.2 kullaniyorum tarayicisi eskisi kadar hizli degil acaba rom danmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarayıcı olarak chrome veya dolphin tavsiye ederim. Her güncellemenin ardından fabrika ayarlarına döndürmek cidden iyi oluyor.

      Sil
  6. Merhaba benim telefonum s4 mini abi telefon büyük boyutlu oyunlarda acayip kasiyor yani kasarak işliyor sonra home tuşuna basili tuttugumda gorev yoneticisi yok ve agir bi sekilde ana ekrana donuyor ben bundan cok sıkıldım abi napmaliyim

    YanıtlaSil
  7. Merhaba. Fabrika ayarlarına döndürüp gereksiz hiçbir uygulamayı kurma. Samsungun arayüzü yerine daha hızlı bir tane kur. Tavsiyem dodol launcher. Güvenlik veya temizlik tarzı hiçbir uygulamayı kullanma.

    YanıtlaSil
  8. Peki abi telefonlarda home tuşuna basili tutunca alt tarafta 3 tane secenek olur (tüm görevleri sonlandir ve gorev yöneticisi gibi) abi bende o 3 secenek yok zaten görev yoneticiside yok abi ben o 3 secenegi nasil getirebilirim şimdiden teşekkurler.

    YanıtlaSil
  9. Bİ 3310 ALALIM MADEM NE GEREK VAR BU KADAR KISITLAMAYA

    YanıtlaSil
  10. Ben LG -P705 Kulanıyorum telefon cok agır isliyor fbrka ayarlsrina donduruyom tlfn acılıyo ve hemen kasma donma başliyor napabilirim tlfn iyice öldü?

    YanıtlaSil
  11. Ben LG -P705 Kulanıyorum telefon cok agır isliyor fbrka ayarlsrina donduruyom tlfn acılıyo ve hemen kasma donma başliyor napabilirim tlfn iyice öldü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Apus launcher kullan bir nebze iyi olur internet haric

      Sil
  12. Canli duvar kagidi çok ram ve pil tüketir mi s6 edge

    YanıtlaSil
  13. Apus launcher i kaldırmak istiyorum s3 mini kullanıyorum play storede kaldırma butonu yok uygulama Yöneticisin de gözükmüyor telefonun her yeri reklam oldu yardımcı olur sanız sevinirim telefon rootlu deyil
    ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayarlar > Uygulama yöneticisinde Varsayılan ayarlara döndürün. Apus'u tekrar seçmeden Play store'a öyle bakın.

      Sil
  14. cyanogen mod 12.1de home tuşuna bastığımızda çıkan üç seçenekli sıra yani görev yöneticisi falan bende çıkmıyor ne yapmalıyım acaba.sadece arka plan uygulamalarını sağa sola atma çıkıyor.yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Güzel bir yazi olmus heleki clean master hakkindaki görüsler cok dogru kullanilmadigi taktirde kaldirilmasi gerek cünkü gercekten ram düsmani

    YanıtlaSil