Linux Mint 17 Qiana Cinnamon Kurulum ve İncelemesi


Linux Mint ekibi Cinnamon arayüzlü Ubuntu türevi dağıtımının 17.sini "Qiana" kod adı ile duyurduktan bir süre sonra hata düzeltmeleri içeren v2 kalıbını yayınladı. Önce kurulum yapıp gerek sistemin gerekse Cinnamon'un detaylarına bakalım.


GNOME3 ve Unity arayüzlerini sevemeyen kullanıcılara çıkış kapısı olarak gösterilen Cinnamon kabuğu 2.2 sürümüne ulaştı. Ubuntu tabanlı oluşu nedeniyle gerek güncelleme ve uygulama desteği gerekse destek olarak gerçekten takdir edilecek durumda.

SİSTEM VE İNDİRME

Ubuntu 14.04 LTS temelli olduğu için 5 yıl güncelleme destekli Qiana'yı 1 GB RAM, 8,6 GB disk alanı, 2 GHz'lik bir işlemci ile kullanabilirsiniz. Linux 3.13.0 kernel ve Cinnamon 2.2 ile dağıtılan sistemin ayrıca Mate, Xfce ve KDE arayüzlü kalıpları da mevcut.

32 ve 64 bitlik Cinnamon resmi indirme bağlantıları ise:


Mayıs sonunda ilk olarak çıkarılan Cinnamon kalıplarının kurulum uygulamasında sunulan bir seçenek var olan işletim sisteminin yerine kur ifadesini kullanmaktaydı. Aslında bu seçenek o sabit diskin üzerindeki bütün bölümleri silerek sadece Mint kurulumu yapmaktaydı. Ubuntu tarafından gelip gözden kaçmış ciddi bir hata. v2 kalıplarında bu hata bulunmuyor. Sis ekran kartları için düzeltme ve Steam, Skype ve Libreoffice'i kullanabilmek için gerekli bazı paketler de v2'de eklenmiş.

İlginç bir detayı paylaşmak istiyorum. Mint ekibi 2016 Mayıs ayında çıkarılacak olan Mint'ten önceki bütün sistemlerde Mint 17'nin altyapısı olan Ubuntu 14.04'ü kullanacak. Yani 18, 19 ve 20. Mintler 17'nin güncellenmiş hali olacak ve sistemi yeniden kurmadan kolayca yükseltme yapılabilecek. Ubuntu'nun 6 ayda bir çıkardığı yeni dağıtımı birkaç hafta içinde Mint'e uyarlamak yerine uzun vadeli çalışmalarla çok daha iyi işler çıkaracaklarına inanıyorum.

Sistemi VirtualBox üzerinden canlı olarak çalıştırdım ve hemen kurulumuna geçelim.

KURULUM

Ubuntu yükleyicisinin biraz farklı hali olan yükleyicide dil seçiminin ardından 8,6 GB boş disk alanı olmazsa olmaz koşul. Belirttiğim ifadenin düzeltilmiş hali görülüyor. "Diski sil ve Linux Mint yükle" gayet net olmuş.

Güvenlik için yeni Linux Mint kurulumunu şifrele seçeneği:


Bu seçeneği ayarlayınca sistemin her başlangıcında her şeyden önce şifre soruyor:


Bu seçenek ayrıca otomatik olarak LVM yani mantıksal birim yönetiminin kurulumu da yapılıyor. LVM, birden çok mantıksal disk bölümünü bir disk bölüm grubu yöneticisi ile yöneten sisteme deniyor. Bu sayede Linux Mint'in kurulu olduğu bölümden ayrı bir bölüm boot yani başlangıç bölümü olarak işaretleniyor ve sistemi çağırıp başlatan bu ayrı boot bölümü oluyor.


Linux Mint'in kurulu olduğu bölüm tamamen şifrelenmiş halde tutulabiliyor. Benzer özellik Windows 8'de GPT ismi ile mevcut.

Sistem bölümü şifrelendiği zaman dışarıdan mesela canlı bir sistem ile bu disk bölümüne ulaşmak istendiğinde şu ekran ile karşılaşılıyor:


Sonraki seçenek olan LVM tek başına kurulunca, şifreleme dışında, size bölümleri yeniden boyutlandırma ve sistem yedeği alabilme gibi özellikler getiriyor.

Ben disk bölümlendirmeyi elimle yapacağım için alttakini seçiyorum.


Sistemin kurulacağı en az 8,6 GB'lik bölümü ayarlayıp / 'e bağlıyorum:


RAM miktarımız civarında bir takas alanı:


Ve disk tablom bu şekilde. Eğer halihazırda Windows kurulu bir sabit disk olsaydı, bir tane de benim buradan hiç dokunmayacağım ntfs bölümü olacaktı.


Saat dilimi ve klavye ayarlarının ardından kullanıcı adı, bilgisayar adı, kullanıcı şifresi ve dilersek Ev dizinimizdeki dosyalarımızı şifreleyebilme imkanı. Ubuntu'dan gelme bir gelenek olarak kullanıcı şifreniz ile root yani sistem yöneticisi şifreniz aynı olacak.


Devam et deyince kurulumun tamamlanması sabit disk hızınıza bağlı olarak 15 dakika kadar sürecektir.

Ve sistem açıldı. Mdm 1.6 görüntü yöneticisi çalıştı ve mdm'ye ait oturum açma ekranı bizi karşılıyor. Teması gayet güzel olmuş:


İşte Linux Mint 17 Cinnamon masaüstü ve sistem menüsü:


YENİLİKLER

- Güncelleme yöneticisi geliştirilmiş durumda:


v2 kalıbına o güne kadarki güncelleştirmeler eklendiği halde bugün bana 256 güncelleştirme önerdi. Güncelleştirmeleri sınıflara ayırarak bilgi vermesi güzel olmuş linux dünyam. Ayrıca güncelleme geçmişi her şekilde yapılmış olan bütün güncellemeleri listeliyor. Eskiden güncelleme yöneticisi olur olmadık zamanlarda root şifresini isterken artık sadece güncellemeler alınacağı zaman istiyor.

- Ve benim en beğendiğim yenilik, Linux Çekirdekleri için bir yönetici:


O an kullandığınız Linux kerneli ile sorunlar yaşıyorsanız yeni kernellerin hata düzeltmelerine kolayca bakabilir ve birkaç tık ile kolayca kurulum yapabilirsiniz. Ancak yeni seri kernellerin kurulumu buradan yapılamıyor gibi görünüyor.

- Cinnamon 2.2 sürümüne ulaştı ve yönetim menüsü daha da zenginleşmiş:


Windows'ta ismine Aerosnap de denilen pencere döşemede bir pencereyi üst kenara yaslayınca varsayılan olarak yarım ekran kadar yapıyor. Pencere döşeme ve kenar geçişi ayarında döşeme yerine kapla seçeneğini işaretleyince üst kenarın özelliği tam ekran yapmak oluyor.

- Yüklü olan uygulamaları daha kolay kaldırabilmek için Mint menüye seçenek eklenmiş. Hangi uygulamayı kaldırmak istiyorsanız sağ tık > Kaldır, yönetici şifresi ve tamam.


Duvar kağıtları konusunda gerçekten etkileyici seçimler yapılmış.


ÖZELLİKLER

Linux Mint boşta çalışıyorken %8-12 işlemci ve 225 MB RAM tutuyor. İşlemci oranı biraz yüksek gibi geldi ancak sistemde herhangi bir kasılma veya donma hissetmedim.

Sistemde Flash player, Firefox, VLC medya oynatıcı ve Libreoffice gibi en gerekli paketler kurulu halde. Fotoğraf düzenleyici GIMP, müzik çalar Banshee ve Totem video oynatıcı da kurulu. Kurulu olan uygulamaları yönetmek için ister Mint Yazılım Yöneticisini ister Synaptics'i kullanabildiğimiz gibi üstte yazdığım gibi ek olarak güncelleme yöneticisi de geliyor.

Cinnamon arayüzü eklenti, tema ve araçlara destek sağlıyor. Cinnamon yönetici uygulaması ile birkaç tık ile kurulum yapılabiliyor.

Sistemi birkaç hafta kullanmam sonucunda dikkatimi çeken tek sorun bütün tarayıcılarda flash player'ın tam ekranda iken sık sık donması. Tam ekrandan çıkmak için esc'ye basınca hiç sorun olmamış gibi devam ediyor.

SONUÇ

Hem 5 yıl güncelleme desteği alacak olması hem de önceki Mintlerden farklı olarak Mint 18, 19 ve 20'ye kolayca yükseltilebilecek olması sayesinde uzun süreli kullanım amacıyla yapılandırabileceğiniz Mint 17 her kesimden kullanıcıya önereceğim çok başarılı bir dağıtım olmuş.

Kurulumun ardından birkaç performans ipucu için bu yazıma göz atabilirsiniz.

Kolay gelsin.

11 yorum :

  1. Kolay kullanımlı beğendiğim bir dağıtım, tanıtım ve inceleme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. linux a yeni başlamış benim gibiler için harika yazılar paylaşıyorsunuz. incelemeleriniz harika oluyor. okadar çok distro var ki insanın kafası karışıyor. şuanda evde linux mint 17 mate,işyerinde lubuntu kullanıyorum. düşük konfigürasyonlu bir pc olan işyerindeki bilgisayarımdan inanılmaz zevk alıyorum lubuntu sayesinde.

    linux üzerine bukadar düzenli,geniş bir kaynak ben görmedim. benim bulamamış olmamda sözkonusu olabilir belki ama linux üzerine türkçe kaynaklar çok kısıtlı ve üstün körü bence. bu konuda sizin çalışmalarınızı zevkle takip ediyorum. yazılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşleriniz için teşekkür ederim. İnşallah devam ettirebilirim. Zaman bulamadığımda video olarak da paylaşmaya başladım. Bir sene kadar ara vermiştim, inşallah bir daha böyle bir ara olmayacak.

      Sil
  3. ben windowsun yanina kuramiyorum. yardimci olursaniz sevinirim. cunku normalde windoesun yanina kurmak icin diye bir secenek olmasi gerek miyormuydu. yardimci olursaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Windows'un yanına kurmak değil de Windows'un yanındaki bir disk bölümüne kurabilme imkanınız var.

      Sil
    2. Peki açılışta hangi işletim sistemini seçmek istediğimi soracak mı? Bir de kaldırırken nasıl kaldırırım. Denetim masasından mı normal olarak yoksa farklı bir yolla mı?

      Sil
    3. Kaldırırken Windows'un başlangıç yöneticisini onarmanız yeterli.

      Sil
  4. Güzel bir site hazırlamışsınız tebrikler uzak sunucular için bi öneriniz var mı? Ben lubuntu kurdum fakat çok fazla bugla karşılaştım. Xfce minimal kurdum fakat çok çıplak o da. Şöyle gereksiz şeylerle kasılmamış hafif masaüstü öneriniz var mı?

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle kolay gelsin
    Arkadaşlar son günlerde fena kafama taktım.
    Pcde de Windowsdan linuxa geçmek istiyorum. Ama hangisine?
    Donanım şöyle;
    AsusX board üzerinde Amd athlon 64x2 dual core processor 4200 2.21ghz 32bit işlemci,
    1gb 667 mghz kingston ram,
    320 gb hdd
    512mb ati radeon ekran kartı
    22” samsung wide screen monitör mevcut.
    şuan pc de win8 pro var . Önce iyidi ama sonradan webe girişte wireless bağlantısında ve webde film izlerken donmalar kasılmalar çoğaldı. xp ye dönmek mi yoksa Linux a geçmek mi ve hangisi ne dersiniz?
    Bu donanıma göre hangisi daha hızlı stabil Windows gibi kullanışlı olur, çünkü evde ilkokuldan üniversiteye kadar herkesim kullanabilecek.
    android telefonlarıda bağlantı yapıp bazı işlemleri yapabilmeliyim, bu açıdan

    linux mint mi (onunda hangi versiyonuna) pardus nu yoksa ubuntu mu ?

    Birde donanım olarak değişim değil de ek ne yapabilirim?
    Yardımcı olabilirseniz memnun olurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1gb Ram in düşük sorun olabilir kasabilir 1gb ram artık günümüz işletim sistemleri için yetersizdir en az 2 gb ram olmalıdır tavsiyem Windows XP kullanmalısın

      Sil
    2. Şu an yazdığım sistem linux mint 17.3 cinnamon masaüstü
      pc donanım e2140 1.6 işlemci 1 gb ram onbord ekran sistem gayet stabil.Windows 3.1 den win10 kadar kullandım.17 yıldır boşa windowsla uğraşmışım.

      Sil