Linux Deepin 2014 Kurulum ve İncelemesi

Çin'de geliştirilmekte olan Ubuntu 14.04 temelli dağıtımın 2014 sürümü çıktı. Tamamen kendine özgü bir arayüz ve uygulamalar sunan dağıtımı kurup kullanım şekline bakalım.

SİSTEM

Dağıtımın sürüm notlarında belirtildiği üzere Compiz pencere yöneticisi sanal makinelerde düşük performans sunuyor. Bu sürümde Deepin, Compiz kullandığı için sanal kullanım esnasında inanılmaz bir yavaşlık var. Bu sorunu çözmek için yeni sürümlerde yeni bir pencere yöneticisi hazırlanacağı not edilmiş.

Dağıtımı


adresinden indirebilirsiniz.

Sistemi 1 GB RAM ve 2 GHz'lik bir işlemci ile kullanabilirsiniz. Sabit diskinizde 8 GB'tan birazcık daha büyük bir alan ayırmanızda yarar var. 8 GB demesine rağmen tam 8 GB'lık bir bölüme kurulum yapmıyor.

Sistemin açılışını gösterebilmek için sanal olarak çalıştırdım ve


Desteklediği on dilden birisinin Türkçe olması sevindirici. Bilgisayarıma kurulum yaptım ve yazıyı da Deepin ile hazırlıyorum.

KURULUM

Kurulum için tamamen özgün bir uygulama yapmışlar. Kurulum aşırı derecede basit ve kolay hale getirilmiş:


İlk sayfada Sonraki demeden önce üstteki düğmeler ile Klavye ve Zaman Dilimi ayarlamalarının yapılması gerekiyor.

Sağ üstteki uzman mod düğmesi ile rahat kullanılabilen disk bölümleme ekranı:


Kök dizin / i bağlamak için 8 GB'den büyük bir bölüm seçin ve tamamdır. Kur deyince kuruluma başlıyor. Bitince Restart.

SİSTEM

Üstteki resimde dikkat ettiyseniz Önyükleme Yükleyiciyi diske kurmayı öneriyor. Evet Grub kurulumunu yapıyor ancak açılışta Grub seçenekleri karşıma gelmeden doğrudan Deepin'i açıyor. update-grub dediğimde yüklü sistemleri buluyor ancak yine başlangıçta değişen bir şey yok. Canlı bir Linux Mint ile Grubu onarmam gerekti.

İlk açılışta bir karşılama ekranı ile kullanımını anlatması ve uygulatması güzel. Ancak yarı İngilizce.

Tasarım olarak Mac OS X ile Windows 8 karışımı olduğunu söylemeliyim. Altta bazı özellikleri kısıtlı bir rıhtım menü ve sağ taraftan açılan Denetim Merkezi, HTML5 kullanılarak geliştirilmiş.


Fareyi sol üst köşeye götürünce açılan Başlatıcı ekranı:


Sağ alt köşe Denetim Merkezini açıyor. Sol alt köşe ise masaüstünü gösteriyor.

Dilersek masaüstüne kısayol ekleyebildiğimiz gibi bu kısayolları üst üste getirerek kısayol grubu oluşturabiliyoruz.


Denetim merkezindeki bütün sekmelerin tasarımları bir bir özenle ayarlanmış.

Rıhtım menüdeki ses simgesine tıklamadan fare tekerleği ile sesi kısıp açma, kablolu ve kablosuz bağlantıları bu menüden açıp kapatma ve çok hoş bir takvim arayüzü gibi güzel fikirler var.


Ancak kullandığım 1.8 GHz 4 çekirdek i5 işlemci, 8 GB RAM, 1 GB bellekli AMD HD7550M sistemde efektlerde aşırı yavaşlık, donmalar ve yer yer bozuk şekiller oldu. Sistemin sık sık donması, çoğu efektin ilk gösteriminde ciddi bozukluklar olması cidden kötüydü. Hemen her efektin ilk çalışmasından sonra düzgün çalıştığını fark ettim.

UYGULAMALAR

Deepin projesi adı altında kendilerine özgü yazılımlar üretmekteler.

Deepin mağazasında uygulamalar


Deepin Oyunda oyunlar


Deepin Müzikte müzik oynatıcı


Deepin Filmde video oynatıcı

Hatta özgün bir uçbirim ve çevirici de eklenmiş. Uygulamaların özgün olmaları güzel ancak mağaza ve oyun İngilizce hatta Çinceydi. Aşırı donmalar ve yavaşlıklar bunlarda da peşimi hiç bırakmadı.

Chrome tarayıcı ile gelen dağıtımda Skype, Libreoffice, Flash Player gibi temel paketler kurulu halde geliyor.

SONUÇ

Deepin, Ubuntu'nun üstünlüklerinin çok güzel tasarlanmış bir masaüstü ortamı ve uygulamalar ile süslenmiş hali. İlk bakışta güzel dursa da yaşadığım performans sorunları nedeniyle kullanamayacağım bir dağıtım olarak not düşüyorum.

Kolay gelsin.

7 yorum :

  1. Ubuntu Yazılım Merkezi sorun çıkarınca Deepin Software Center kullanmaya başlamıştım ve gerçekten çok kullanışlıydı,dağıtımı da denemek lazım

    YanıtlaSil
  2. dostum bu temanın aynısını ubuntu için yükleyebilirmiyiz ?

    YanıtlaSil
  3. 2014.02 ile oldukça kararlı oldu bir deneyin isterseniz ben beğenerek kullanıyorum hiç donma vs. olmadı daha 2 gündür aktif kullanıyorum

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Arkadaşlar Yetkili Arkadaşımızın Yazdığı Şekilde Her Seyi Uyguladım. Sadece Deneme Amaçlı Admin Haklı PC lere Yüklenmez. Denedim Kasmalar oldu ve Pc Yavaslattı. Deneyin ama Kullanmayın. Size Uzzun Zamandır Kurduğum ve Kullandığım Linux Mint Son Sürümünü Tavsiye Ederim. Yetkili Arkadaşa Tşk ederim. Ço Başarılı Bir Site. İyi Çalışmalar Dilerim.

    Hüseyin K

    YanıtlaSil
  5. Arkadaşlar merhaba,
    Deepin 2014.2 yi sanal makinede kullandim ve hoşuma gitti ancak bilgisayara kurmadan önce usb üzerinden Canlı kullanmayı denedim ama olmadı. Acaba ben mi beceremedim yoksa canli (live) kullanimi yok mu ?

    YanıtlaSil
  6. 2014.3 versiyonu oldukça iyi, kasma problemi yok.

    YanıtlaSil
  7. admincim yeni sürümünü denediniz mi...deepin 15.1.1 yayınlandı.. size zahmet bir deneyip tecrübenizi paylaşsanız

    YanıtlaSil