KDE'de sanal masaüstü yönetimi

Merhaba Linux severler.

Bu yazımda KDE ile kullanılabilen sanal masaüstü özelliğine değineceğim. Hiç kullanmamış olsanız dahi sol alt tarafta dört dikdörgenden oluşan şekil dikkatinizi çekmiştir.

Şimdi o... dikdörtgenlere bu yazı tekrar ekrana gelinceye kadar tıklayın :)

Sanal masaüstleriniz ile birbirine bağımlı veya birbirinden bağımsız çalışma alanları oluşturabilir, daha geniş bir alanda daha rahat çalışabilirsiniz. Şimdi aynı yerde sağ tıklayalım ve sayfalayıcı ayarlarını açalım. Masaüstü numarası, masaüstü adı, satır sayısı, masaüstü sayısı gibi birçok ayar ile kişiselleştirebilirsiniz.

Mesela benim panelimdeki sayfalayıcımın görüntüsü bu şekilde:


Ayrıca görev yöneticinizde(alttaki açık pencereleri listeyen programcık) sağ tıklayıp ayarlarından, sadece geçerli masaüstü seçeneğini seçerseniz, birbirinden biraz daha bağımsız 4 veya kaç tane istiyorsanız o kadar masaüstünüz olur. Bir adım daha ileri gidelim ve aynı yerde Her Masaüstü İçin Farklı Programcıklar'ı işaretleyelim ve programcıklarımızı da tamamen bağımsız yapalım. Artık benim için 4, sizin için kaç ise o kadar, birbirinden oldukça bağımsız durumda masaüstülerimiz oldu. Masaüstleriniz arasında geçişi sol alta tıklayarak veya masaüstünüzde iken fare tekerleğinizi çevirerek de yapabilirsiniz.

Masaüstleriniz arasında pencere taşıma veya paylaşma işlemini ise taşımak istediğiniz pencerenin üst kenarlığında sağ tıkladıktan sonra "Masaüstüne" seçeneklerinden kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca isterseniz masaüstleri arası pencere taşımayı, fare hareketleri ile pencereyi ekran kenarlarına sürükleyerek yapabilmek adına Sistem Ayarları / Pencere Davranışı / Ekran Kenarları seçeneklerinden yapabilirsiniz. Ancak masaüstümün eğilip bükülmesi bana göz yorucu geldiği için kullanmıyorum.

Böylelikle birbirinden bağımsız şekilde istediğiniz kadar masaüstü oluşturabilir, bunlara birbirinden bağımsız panel-programcık ekleyebilirsiniz ancak abartmamakta fayda var :)

Windows'ta da sanal masaüstü oluşturmanızı sağlayan birçok yazılım bulunmakta. Ancak sonradan eklenen bir özellik olduğu için, profesyonel bir izlenim vermekten çok uzak olmasını geçtim, yamalanmış kumaş gibi bir his veriyor insana. Biz KDE'mizde mutluyuz ve nimetlerinden elimizden geldiğince faydalanıyoruz.

Umarım yararlı olmuştur.

Kolay gelsin. Linux'lu ve bol masaüstlü günler dilerim...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder