Bütün adımlarıyla Lubuntu Pack Kurulumu


Linux ile henüz hiç tanışmadıysanız ve biraz eski olan bilgisayarınızı hayata döndürmek istiyorsanız Lubuntu Pack kurulum rehberi eksiksiz bütün adımları ile bu yazıda.




Windows'ta Bilgisayarım'da sağ tıklayıp Özellikler deyin. Bellek miktarı 768, 512, 384 veya 256 MB ise bu yazı size göre. Eğer 1, 2, 3, 4 GB ise şu yazıma geçmenizi öneririm: Linux Mint

Ana başlıklar halindeki adımları sırası ile uyguladığınız takdirde;

- İster bilgisayarınızdaki mevcut Windows'ta herhangi bir değişiklik olmadan bilgisayarınızın açılışında size hangi sistemi açmak istediğinizi soran iki sisteminiz olacak.

- İsterseniz de bilgisayarınızda sadece Lubuntu Pack kurulu olacak.

Seçtiğimiz sistem Lubuntu Pack. Dil desteği güzel olan, oldukça performanslı ve kullanışlı bir sistem. Düşük özellikli bilgisayarlar için dağıtım tavsiyesinde bulunan Vedat KILIÇ'a teşekkür ediyorum.

FİREFOX KURULUMU

Firefox'a, Lubuntu Pack'i sağlıklı bir şekilde indirebilmek için ihtiyacımız var. Eğer kurulu değil ise bu linkten indirip sadece İleri > İleri > Kur > Bitir diyerek kurulum yapın.


FİREFOX'A İNDİRME YÖNETİCİSİ KURULUMU

Lubuntu Pack'i düzgün indirip indirmediğimizi kontrol etmemize yardımcı olması için DownThemAll isimli eklentiyi kurmamız gerekli. Büyük boyutlu dosyaları indirirken internette yaşanan sorunlar nedeniyle dosya düzgün inmeyebiliyor.

Bu linki açıp


Add to Firefox düğmesine tıklıyoruz. Açılan küçük pencerede Yükle ve Şimdi Yeniden Başlat diyelim. Eklentimiz hazır.

LUBUNTU PACK'İ İNDİRELİM

Lubuntu Pack kurulumu için 1 GB'lik büyükçe bir dosyayı indirmemiz gerekiyor. Bu linke tıklayıp açılan pencerede



DownThemAll'ı işaretleyip Tamam diyoruz. Şu pencere açılıyor:


Bir dosyanın sağlamlığını yani düzgün inip inmediğini kontrol etmek için MD5 denilen sonucuna bakmamız gerekir. İndirmekte olduğumuz Lubuntu Pack'in MD5'i budur:

91cbb575fa363e2f734e30a4ba809ef9

bu karakterlerin hepsini seçip sağ tık kopyala deyip bu pencerede Checksum seçeneğini MD5 yaptıktan sonra yanındaki alana yapıştırıyoruz. Yani üstteki gibi ve Start. Şimdi yapmamız gereken tek şey dosyanın inmesini beklemek.

LUBUNTU PACK DÜZGÜN İNMEDİYSE

Dosyamız indikten sonra kontrolü otomatik yapılacak. Eğer sağlıklı bir şekilde inmediyse inen dosyamız hiçbir işe yaramaz. DownThemAll size şu pencereyi gösterdiyse


Retry deyip tekrar indirmeniz gerekir. Retry dedikten sonra dosya tekrar iner ve yine bu pencere gelirse internet bağlantınız sorunlu demektir. Dosyayı indirmeyi başka yerde deneyebilirsiniz veya sağlam ininceye kadar tekrar tekrar deneyebilirsiniz.

LUBUNTU PACK DÜZGÜN İNDİYSE

Dosyamız düzgün indiyse DownThemAll penceresinde yeşil renk alır. Şimdi Lubuntu Pack'i en az 2 GB'lik flash belleğimize atmamız gerekir. Bunun için bir programa ihtiyacımız var.

LUBUNTU PACK'İ USB BELLEĞE ATMA

Kullanacağımız program UNetbootin. Şu linkten indirebilirsiniz.


İnen program kurulmuyor sadece çalışıyor. Dağıtımı düğmesi ile Lubuntu'yu seçin ve alttaki üç noktalı düğmeye tıklayıp açılan pencerede Karşıdan Yüklemelerden lubuntu-pack dosyasını seçiyoruz.


Eğer bilgisayarınızda takılı tek USB bellek varsa altta yazan harf doğrudur. Tamam diyoruz ve Lubuntu Pack flasha atılıyor.

WİNDOWS'UN YANINDA YER AYARLAMA

Lubuntu Pack'i bilgisayarımızdaki bir disk bölümüne kurmamız gerekli. Benim bilgisayarımda C ve D diye iki bölüm var.

D'deki bütün dosyaları C'ye taşıyorum. Lubuntu Pack'i D'ye kuracağım için D'deki her şey silinecek. Kuracağımız yer de hazır.


BIOS'U AYARLAYALIM

Bilgisayarı yeniden başlatıyorum ve BIOS'un açılması için F2'ye basıyorum. Bu düğme bazı bilgisayarlarda Delete düğmesi de olablilir, Esc düğmesi de olabilir. Veya bazı bilgisayarlarda BIOS'u açmadan F12'ye basıp USB'yi seçmeniz yeterli olacaktır.

Boot seçeneğine gelip Flash belleğimi F5 düğmesi ile en üste çıkarıyorum. Bazı bilgisayarlarda Enter deyip USB belleği seçmek gerekebilir. Bazı bilgisayarlarda da USB belleğin ismi burada görünmez ve alt kısımda Hard Drive ismindeki ayarda USB belleği en üste almak gerekebilir. Bu her bilgisayarda farklılık gösterse de ana mantık USB'yi en üste almaktır.


F10 ve Enter diyorum. Lubuntu Pack başlangıç ekranı karşımda.

LUBUNTU PACK KURULUMU

Lubuntu Pack açılır açılmaz F2 deyip Türkçeyi seçiyorum ve Enter.


Yaklaşık bir dakika boyunca bekledikten sonra masaüstü karşımda. Lubuntu Pack Kurulumunu çalıştırıyorum.


Dil olarak en başta Türkçe'yi seçtiğimiz için her şey Türkçe. İleri ve Başka bir şey diyorum.


Benim bilgisayarımda Windows da olduğu için ilk sırada Windows, ikinci sırada da 91 MB dolu olan bir bölüm görünüyor. Tamamen boş olmasına karşın 50-100 MB varmış gibi görünmesi normaldir. Kuracağım bölüm işte bu boş olan. Onu seçip Change diyorum.

Eğer Windows'u istemeseydim Windows olan bölümü seçip Change demem yeterli olacaktı. Bilgisayarda hiç Windows olmasaydı görünen bölümlerden herhangi birini seçmek yeterli.


Bu bölümü kullan, Ext4, Biçimlendir ve / seçiyorum. Görüntü şu şekilde:


Devam et, Şimdi yükle ve Devam et diye onay veriyorum.

Türkiye'yi tıklıyorum.


Klavyeniz sizin de Türkçe Q ise değiştirmeden Devam.

Kendimize bir kullanıcı adı alıp bir de şifre yazmamız gerekli. Şifrenizi unutmadığınız sürece herhangi bir şey olabilir.


Yaklaşık 20 dakikalık kurulumun ardından bilgisayarı yeniden başlatıyoruz. USB belleğimi bilgisayardan söküyorum. Bilgisayarımızın açılışında ilk ekran artık bu şekilde:


Artık bilgisayarınızda iki sistem kurulu. Bilgisayarı her açışınızda ok işaretleri ve Enter diyerek en üstteki ile Lubuntu Pack en alttaki ile de Windows'u açabilirsiniz.

Oturum açma ekranına şifremizi yazalım:


Ve masaüstü:


8 yorum :

  1. 512MB RAM'li bilgisayarımda XFCE arayüzü gayet hızlı çalışıyor. XFCE'yi tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her sürüm farklı bilgisayarda farklı performans gösterebilir, diger ifadeyle sürüm özellikleri ile bilgisayar özellikleri birbiriyle uyuşmayabilir. Örnek vermek gerekirse en ağır sürümlerden gnome benim bilgisayarda yüksek performans gösterirken, bütün dagıtımların hafif olarak bildigimiz xfce sürümleri çok ağır kalıyor. Bu gibi çapraz sonuçlar nedeniyle "Bütün adımlarıyla..." başlıklı bu çalışmada genel olarak hafif sürüm olan lxde örnek verilmiştir. Dolayısıyla sizin de verdiginiz örnekteki gibi en dogru kararı verecek olan bilgisayarın kendisi ve kullanıcısı olacaktır. Saygılarımla...

      Sil
  2. Hocam bunun wifi driver nasıl yapılacak ya

    YanıtlaSil
  3. Anlatım için teşekkür'ler lxde arayüz hafif,çok kasmayan bir çok dağıtıma göre kararlı ve hızlı bir sistem,eski bilgisayarlar için çok ideal ayrıca sadelik isteyenler içinde iyi bir seçenek.

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederim. unetbootin şuanki sürümü lubuntunun 16,04 sürümünü boot ediyormuş en fazla, ben şuan 16,10 lubuntu indiriyorum sorun olur mu acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unetbootin ile Ubuntu çalıştırırken sorun hiç çıkmıyor.

      Sil
  5. Hayırlı günler.
    Netbookumda yalnız c sürücüsü var 292 gb hafızalı. Usb veya hafıza kartı takunca onu d sürücüsü olarak gösteriyor. Linux'u ona yüklemek istediğim d sürücüsünü harici birşey takmadan nasıl oluştururum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı günler. Denetim masası, yönetimsel araçlar, bilgisayar yönetimi, disk yönetimi nde c'ye sağ tıklayıp küçült deyin. D bölümünü oluşturun.

      Sil