Kali Linux 1.0.8 Kurulum ve İncelemesi


Daha önceleri yani Ubuntu tabanlı iken adı Back Track olan güvenlik test amaçlı Linux dağıtımı bir süredir Debian tabanlı ve ismi Kali Linux. 1.0.8 sürümünü inceleyelim ve kısa bir kurulum-tanıtım videosu da ekte.



Kali Linux'un genel amacı var olan sisteminizin güvenliğini test etmek ve varsa güvenlik açıklarını bularak nasıl kapatabileceğiniz konusunda rehberlik etmek. Dolayısıyla bu amaçla üretilmiş olan güvenlik test yazılımlarını içeriyor. Boyutu 2.87 GB olan x64 kalıbı bu resmi bağlantıdan indirebilirsiniz.


Dağıtımı USB'den canlı olarak kullanabileceğiniz gibi kalıcı değişiklik özelliği ile yaptığınız değişikliklerin USB belleğinize kaydedilmesini de sağlayabilirsiniz.

Sistem gereksinimleri ise, dağıtımı canlı olarak kullanacaksanız 4 GB RAM'den aşağısında verim alamazsınız çünkü canlı kullanımda her şey RAM'e atılıp ordan çalıştırılır. Eğer sistemi kurmayı düşünüyorsanız 1 GB RAM ve 2 GHz'lik bir işlemci yeterli olacaktır.

Kullanımını daha önce anlattığım dd aracı ile USB belleğinize(sdb)

dd if=kali-linux-1.0.8-amd64.iso of=/dev/sdb bs=1M

komutu ile atarak canlı bir sistem elde edebilirsiniz.

Sistemi sanal makine ile çalıştırdım ve GNOME3 3.4.2 fallback ile karşımda. Videoda da görebileceğiniz üzere fallbackten çıkmasını söylediğimde ciddi sorunlar ortaya çıkıyor.

Sistemin kurulumu çok rahat ve basit linux dunyam. Ancak kurulurken normal kullanıcı hesabı oluşturmayı çıkarmışlar. Sadece root hesabı ile sistem kurulmuş oluyor. Eğer sistemi gündelik kullanımda normal yetkilerle kullanmak istiyorsanız nasıl yapabileceğiniz de videoda mevcut.

Kali Linux'u ilk kuruşumda GRUB ve LILO'nun her ikisi de başlatıcı kurulumunu yapamadı. Kurulumu yarıda bırakıp canlı ortamda chroot ile elimle kurmak istediğimde de hata veriyordu. İkinci kez en baştan denediğimde sorunsuz kurdu.

Dağıtımın içerdiği en önemli yazılımlara gelince:

- aircrack-ng: Belirli adresler arası kablosuz ağ paketlerini toplayarak ağ güvenliğini denetlemenize imkan sunuyor.

- Burp Suite: Web uygulamalarının güvenliğini test edip olası açıkları yakalayabilmenize ve bunlara nasıl çözebileceğinize rehberlik eden bir yazılım.

- Hydra: Web uygulamanızda kullandığınız oturum açma sisteminin ne denli güvenli olduğunu inceleyebilirsiniz.

- John: Sözlük kullanarak sisteminizdeki zayıf şifreleri ayıklamanızı sağlar.

- Maltego: İnternette herkesin erişimine açık olan noktaları bulup gerekli önlemi almanızı sağladığı gibi istediğiniz bir konu hakkında da araştırma yapabilmenizi sağlar.

- Metasploit Framework: Bir sistem veya yazılımdaki olası açıkları bulup çözüm üretmenize yardımcı olur.

- Nmap: Bir ağ üzerindeki bütün sistemleri takip edip olası port açıklarını yakalamanıza yardımcı olur.

- Owasp Zap: Burp Suite'e benzer bir yazılım.

- SQLmap: Veritabanınızın açıklarını bulup nasıl çözüm üretebileceğiniz konusunda yardımcı olur.

- Wireshark: Bir ağ üzerinde yapılan iletişimi takip edip denetleyebilmenize olanak sağlar.

Sistemde ayrıca Ice Weasel, VLC, pdf görüntüleyici gibi temel paketler de kurulu.

Ağ güvenliğinden yazılım ve donanım güvenliğine kadar hemen her konuda çok büyük bir yazılım arşivi içeren dağıtım, hem  çeşitli sistemlerin güvenliğini artırmak hem de çalışma mantığını daha yakından inceleyebilmek için çok güzel tasarlanmış.

Videoda kurulum, GNOME3 ortamı, sistemdeki uygulamaların listesi ve normal kullanıcı ekleme yer alıyor.


20 yorum :

  1. Merhaba,
    Benim bilgisayarım windows 8.1 pro 32bit ama kali linuxun 64bit sistem gereksinimlerini karşılıyor sizce 32bit mi yoksa 64bit olanı mı kurmalıyım ne tür bi zararı veya kolaylığı olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Windows 8.1 ile satılan bilgisayarlar uefi ile çalışmakta. Kali Linux yama yapmadan uefi ile açılmayı desteklemiyor. Yani Kali'ye ya mesela Fedora'nın yamalarından ekleyeceksiniz ya da bilgisayarı BIOS'tan CSM'ye alıp normal kurulum yapacaksınız. Ancak bu durumda da Windows 8 i açabilmek için tekrar uefi'yi seçmeniz gerekecek. Yani biosta csm-uefi seçiminiz açılan sistemi belirleyecek. Umarım anlatabilmişimdir.

      Tavsiyem, canlı olarak kullanın. Kali linux gündelik değil test amaçlı kullanım için üretilmiş. Yalnız root hesabının oluşturulmasının sebebi bu.

      Sil
  2. W: Failed to fetch cdrom://[Debian GNU/Linux 7.0 _Kali_ - Official Snapshot i386 LIVE/INSTALL Binary 20140721-23:20]/dists/kali/contrib/binary-i386/Packages Please use apt-cdrom to make this CD-ROM recognized by APT. apt-get update cannot be used to add new CD-ROMs

    W: Failed to fetch cdrom://[Debian GNU/Linux 7.0 _Kali_ - Official Snapshot i386 LIVE/INSTALL Binary 20140721-23:20]/dists/kali/main/binary-i386/Packages Please use apt-cdrom to make this CD-ROM recognized by APT. apt-get update cannot be used to add new CD-ROMs

    W: Failed to fetch cdrom://[Debian GNU/Linux 7.0 _Kali_ - Official Snapshot i386 LIVE/INSTALL Binary 20140721-23:20]/dists/kali/non-free/binary-i386/Packages Please use apt-cdrom to make this CD-ROM recognized by APT. apt-get update cannot be used to add new CD-ROMs

    E: Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

    apt-get update komutunu verince bu hatayı alıyorum ama liste de çıkıyo önceden update etmiştim ama software center de yüklenmiyor kali linux 1.0.8 de neden çözümü varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sudo apt-cdrom add cdrom0
      deyince değişen bir şey oluyor mu?
      iso kalıbı tekrar indirip güncelleme ve uygulama ekle/kaldırı sorunsuz kullandım. Makine internete önceki ile aynı şekilde mi bağlı? İnternet olmadığı için yerel kaynağa bakıyor ve USB'den çalıştığı için nereye bağlı olduğunu tanıyamıyor gibi geldi. Ayrıca bir de
      sudo apt-cdrom add sdb1
      der misiniz?

      Sil
  3. kali-linux 1.0.8 i usb ye Linux live usb creator ile cikarttim. Acilis ekranında kaliyor. Biostan uefi ile ilgili bisey degistirmemmi gerekiyor. 1.0.7 normal aciliyordu. (cevap icin tesekkurler)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uefi den sorun olsaydı Kali ilk açılışı dahi yapmazdı. Bir hata mesajı veriyor mu? Can not find live media / medium tarzı bir yazı?

      Sil
    2. notebookta sys Linux yazısı enustte gorunuyor orda kalıyordu. sabit bilgisayarda o yazıda yok siyah ekran bekliyor

      Sil
    3. live Linux creator adlı prg 1.0.8 desteği yokmuş, ondan olmuyormuş. Universal Usb Installer programı ile sorunsuz halloldu. ilginiz ve cevabınız için teşekkürler

      Sil
  4. Iyi Gunler arkadaslar Benm Bilgisayarim WIN 8 olarak geldi.Kali Linux Kurmak Istiyorum WIN 8 ile birlikde ne kadar calisdim yapamadim ayni Yontemlerler UBUNTUYU kolaylikla kurdum fakat Kali Linux Kurulmuyor .Duyduguma gore Windows 8 (1) ile satılan bilgisayarlar uefi ile çalışmakta. Kali Linux yama yapmadan uefi ile açılmayı desteklemiyor..Bu durumda Kali Linuxu Kasil Yama yapa bilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim kur VMWare Player 'ı kur onun üzerine sanal bir makine bas Kali Linux ISO 'yu kur geç işte kafan rahat olsun.

      Sil
  5. Merhaba bilgisayarım windows 7 32bit kali linuxu kuruyorum ancak kurulum esnasında tamamlanamadı diyor nedeni nedir yardımcı olurmusunuz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İndirdiğiniz iso dosyasının md5 toplamını kontrol edin. İndirdiğiniz yerde o dosyaya ait md5 i bulabilirsiniz. Md5 oluşturucu diye bir program bulup 32 karakterlik o kod doğru mu diye bakacaksınız.

      Sil
  6. İyi günler kolay gelsin kardeşim

    Ben linux kali kurmak istiyorum ama bi türlü olmadı öncelikle şöyle anlatıyım
    Harddisk i üçe böldüm C D E
    C de windows 7
    D de yedeğim var
    E ye de Linux kaliyi kurmak istedim ama işlemci fanı acayip derece de hızlanıyo ve hızlanmasına rağmen gene de yüklenmiyo bana ya4ım edebilirmisiniz
    Şimdiden teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Yüklenmiyor derken reset mi atıyor? E bölümünü windows tan check disk yapabilir misiniz. Ayrıca kali nin md5 ini de mutlaka kontrol edin.

      Sil
  7. iyi günler. ben indirdim fakat açamadım. birlikte aç seçeneğinden neyi seçmeliyim?

    YanıtlaSil
  8. Merhaba abi bana lutfen yardim et ubuntuyu sorunsuz bir sekilde kuruyorum ubuntuyu kurdugum gibi usb ile kila linuxu kurmays calisiyorum hersey iyi guzel dil falan seciyorum daha sonra benden cd takmami istiyo ve cd takmadan devam etmiyo dvd romum yok usb ile nasil kurarim sorunsuz

    YanıtlaSil
  9. Kali nin winddows 7 kurulumu için boot dvd nasıl olusturulur? windows da yer actım... ikinci sistem olarak kurmak istiyorum... Tesekkurler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iso dosyasını Unetbootin ile belleğinize atın. Kurulum esnasında Windows olmayan bölümü seçin. Bu kadar. Otomatik olarak Windows'u tanıyıp açılışta size hangisini açmak istediğinizi soracaktır.

      Sil