Android-x86 4.4 RC2'yi bilgisayarımıza kuralım


Telefon ve tabletlere özel hazırlanan Linux tabanlı Android 4.4.2 işletim sisteminin, Android-x86 projesi kapsamında Intel ve AMD x86 mimarisine uyarlandığı sistemi bilgisayarımıza kuralım ve sistemin kullanım şekline göz atalım.



Android'in 4.4 serisi olan KitKat'ın x86 yani bildiğimiz bilgisayarlara kurulabilmesi ilk anda biraz heyecan verici. Ancak dokunmatik ve taşınabilir bir kullanım için tasarlanmış bir sistemi bilgisayarımızda kullanmak elbette ki çeşitli sorunları beraberinde getirecektir.

SİSTEM

Dağıtımı:


adresinden indirebilirsiniz. 512 MB RAM ve sıradan bir Intel/AMD işlemci ile sorunsuz kullanabilirsiniz. Sistemi önce sanal olarak çalıştırıyorum. İsterseniz benim gibi UNetbootin ile kolayca USB belleğinize atabilirsiniz.


İlk seçenek sistemi canlı olarak çalıştırmak için. Ben dördüncü yani sabit diske yükleme seçeneğini açtım.

YÜKLEME

İlk gelen ekran disk bölümleme. Pek çok linux dağıtımında kullanılan cfdisk uygulaması tercih edilmiş.


Disk bölümü şekillendir veya oluştur seçeneğini seçelim.

Yukarı ve aşağı yön düğmeleri ile disk bölümünü seçip sağ ve sol yön düğmeleri ile alt menüde geziniyorum. Boş alanda Enter dedim ve disk boyutunu MB olarak yazdıktan sonra bunu bootable olarak işaretledim. Type yani türünü de Linux yani 83 olarak yazdım.

Takas alanı için de boş alanı seçtim ve türüne 82 yani takas alanı dedim.




Disk tablomun bitmiş hali görünüyor. En son seçenek olan Write'ı seçip bunu sabit diske yes deyip yazıyorum ve Quit.

Disk bölümlememiz tamam olduğu için bize hangi bölüme kuracağımızı soruyor.


Ben sda1'i ayarlamıştım. Bu bölümü ext2 olarak biçimlendirelim.


Biçimlendirmeyi onaylayalım ve bize GRUB'u kurmak isteyip istemediğimizi soruyor. Eğer bilgisayarınızda GRUB ile önyüklenen başka bir sistem yoksa evet deyin linux dünyam. Varsa, önyükleme işini ona bırakmak daha akıllıca olacaktır. Sistem dizini hakkındaki soruya evet deyin ve bitti.

ÖZELLİKLER

Sistem açılınca klasik Android ilk çalıştırma ekranı geliyor. Türkçe dil desteği, Google hesabı vs. Ve Android-x86 ana ekran karşımızda:


Uygulamalar menüsü


Sistemi sanal olarak çalıştırdığım için fare bütünleştirme ayarlarının uyumsuzluğundan bana herhangi bir fare işaretçisi göstermemişti. Ancak görünmeyen bir işaretçiyi istediğim yere götürüp tıklayabiliyordum.

İşaretçinin çalışabilmesi için sisteme doğrudan bağlı bir farenin olması gerekli. Sanal makinede bunun için üst menüde Aygıt > USB aygıt'tan kullandığım fareyi doğrudan sanal sisteme bağlayabiliyorum. Fakat böyle yapınca bu kez de fare, barındırıcı bilgisayarda çalışmıyor.

Bildirimler sol tarafta:


Hızlı ayarlar ise sağ:


Bilgisayarımda canlı olarak çalıştırdığımda ana ekran farklı olarak çıktı:


Uygulamalar menüsü:


Bilgisayarımda ses, kablosuz bağlantı, pil, USB girişleri, ekran çözünürlüğü uyumu, ekran ışığı kontrolü sorunsuz çalıştı. Ancak bluetoothu tanıyamadı. Ekran çözünürlüğünde bir sorun olmamasına karşın işaretçi, ekran kenarlarında sanki biraz boşluk varmış gibi davranıyordu.

Çok akıcı çalışan sistemi fare ile kullanmak açıkçası pek rahat değildi. Büyük büyük simgelere-düğmelere tıklamak, sağ tıklamanın olmaması gibi dokunmatik sistem özellikleri nedeniyle Android-x86'yı kullanırken pek keyif almadım.

Sistem Android 4.4.2


Daha önce denediğim Android-x86larda Google uygulamaları kurulu olmuyor, sonradan eklenmesi gerekiyordu. Bu sürümde eklemeyi tercih etmişler. Kendi Google hesabımla oturum açtım ve Google uygulamalarını rahatça kullandım.

İnternete kendi kendine bağlanan, herhangi bir ayar, işlem, sürücü vb gerektirmeyen çok basit ve güzel bir kuruluma sahip sistemi kullanırken herhangi bir hataya denk gelmedim. Bütün uygulamalar ve seçenekler çok güzel çalışıyor.

SONUÇ

Eski nesil netbooklara ve eski bilgisayarlara hayat verecek bu sistemin sizin cihazınızla uyumlu olup olmadığını ancak denediğinizde görebilirsiniz. Sistemi kurmadan, bilgisayarınızda herhangi bir değişiklik yapmadan canlı olarak çalıştırabilirsiniz.

Kolay gelsin.

13 yorum :

  1. MÜKEMMEL BİR ÇALIŞMA. TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  2. hocam ben direk tabletin hddsine kurmak istiyorum ama olmuyor laptopta oldu tablet nuh diyor peygamber demiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynısını ben de yapmak istiyorum ama tabletim daha yeni, sim kart destekliyor arama ö2elliği yok bunu eklemek için denemek istiyorum ama hem garanti dışı kalır hem de çalışma2 diye endişeliyim, bir bilgisi olan varsa cvp bekliyorum

      Sil
    2. Benim tabletim de win 8 yüklü ve ben de android yüklemek istiyorum bunu yüklesem bir sıkıntı çıkar mı?

      Sil
    3. Bir ihtimal. Tabletinize özel çözümler aramanız gerekir.

      Sil
  3. merhaba. yükleme ekranında 4. seçeneği kullanıp yüklemeye başlayınca veya diğer seçenekleri kullanınca hep aynı ekranda kalıyorum. sürekli geri sayım yapıyor yardım eder misiniz

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir anlatım daha. Emeğinize sağlık. En kısa sürede bu sürümü de deneyeceğim. Önceden denediğim sürümlerde türkçe karakter sorunu vardı. Bu sürümde o sorunu çözebilmişler mi acaba?

    YanıtlaSil
  5. internet nasıl olacak görmüyo lan kablosunu

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar ben kurmadan direk çalıştırıyorum lakin alanım 500 mb olarak gözüküyor bunu nasıl arttırabilirim...

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşım hiç uğraşmayın gidin remix os indirin.Hem android 6.0.1 ve sorunsuz.

    YanıtlaSil
  8. HANGİ SİTEDEN İNDİRELİM KARDEŞİM HEPSİ KENDİ YAN UYGULAMALARINI DA YANINDA YÜKLETMEYE ÇALIŞIYOR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Remix OS de Android-x86 tabanlı. Sanal makinede bende Google play sorun çıkarmıştı. Ve fare kontrolünde sorun vardı. 32 veya 64 bit linkler https://sourceforge.net/projects/remix-os/files/?source=navbar
      Zararlı uygulamalardan uzak durmak için adblock plus'a malware sites filtresini ekleyebilirsiniz. Adblock yazıma göz atın.

      Sil
  9. Hangi sürümü kurdunuz?

    YanıtlaSil