Twitter Üst Düzey İpuçları


Daha önceden temel kavramlar hakkında çeşitli notlar aldığım Twitter hakkında daha üst düzeydeki ipuçlarını derledim. Minik mavi kuşu daha yakından tanıyalım.



Eğer yeni bir Twitter kullanıcısı iseniz öncelikle kavramlar yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. Yazdıklarımın hepsi doğru olmamakla birlikte sizin görüşlerinizle beraber şekillenecektir.


İçerik

- Twitter, Facebook'un aksine oldukça dinamiktir. Facebook'ta anlamsız bir paylaşımda bulunursanız sizi kimse arkadaşlıktan çıkarmaz ancak Twitter'da büyük ihtimal unfollow alırsınız.

- Twitter'ın en yoğun olduğu saatler 20-23 arasıdır. Bu saatleri etkin olarak kullanın.

- 140 karakter sınırına rağmen tweetinizin okunma oranı artsın isterseniz üçüncü satıra kadar uzamamasına dikkat edin. Hem böylece eski tarz RT için de yer bırakmış olursunuz:
"RT @kullaniciadi:"

- Hesabınıza güvenen bir kullanıcı kitlesi yoksa paylaşacağınız linkleri kısaltmayın. Hem daha düzenli göründüğü hem daha az karakter tuttuğu hem de takip edilebilirliği için link kısaltma hizmeti kullanabilirsiniz ancak emin olun ben hiçbir kısaltılmış linke tıklamıyorum. Ve kullanıcıları bugüne kadar kaç defa uyardım hatırlamıyorum.

- Hesabınız korumalı değilse şunu sakın aklınızdan çıkarmayın: Attığınız her bir tweet, her bir resim, her bir link internette kalıcıdır. Asla silinmez. İnanmıyorsanız eski bir tweetinizi kopyalayıp arama yapın. Kullanıcı isminizi aratın, resimleriniz hangi sitelere dağılmış kendiniz görün. Twitter çok büyük bir gerçek profil pazarı ve çıkar peşindeki herkes bunu kullanıyor.

- Kişisel bilgilerinizi paylaşırken dikkatli olun. Mesela mail adresinizin gizli soru cevabını annenizin doğduğu ilçe varsayalım. "Tatilde annemin yanına şuraya gideceğim" dediğiniz anda mail adresinizi bilen birisi bunu görürse hem mail adresiniz hem Twitter hesabınız hem muhtemelen Facebook hesabınız... hepsine elveda deyin.


Tasarım

- Eğer bir kurum veya kuruluşu temsil eden bir hesap ise tabii ki ilgili şekilde bir tasarım kullanacaksınız. Ancak şahsi bir hesap ise kim olduğunuzu belli eden bir profil fotoğrafı kullanın. İnsanların çiçek böcek fotoğrafıyla değil sizinle iletişimde olduğunu belli edin. Yoksa daima bir adım geride kalırsınız.

- Arka plan resmini ya olabildiğince büyük ya da döşenmiş olarak ayarlayın. Git gide yaygınlaşan yüksek çözünürlüklü ekranlarda küçük kalmış bir arka plan göze hoş gelmeyecektir. 1600x1200 piksel çözünürlükten aşağıya düşmeyin.

- Başlık resminin en boy oranı 2'ye 1'dir yani herhangi bir resmi yükleyeceğimiz zaman yan taraflarda boşluk kalmaması veya resmin alt-üst kısımlarında kayıp olmaması için bu orana dikkat etmek gerekir. Ve yüklediğimiz resimler 520x260 çözünürlüğünde yer alır. Twitter 1252x626 çözünürlükte paylaşmayı tavsiye etse de bu derece büyük görsel eklemek sonucu değiştirmeyecektir, daha küçük eklemek de bulanık bir görünüme sebep olacaktır.

- Profil resmi ile başlık resmini bütün olarak kullanan hesapları görmüşsünüzdür. Hazır şablonlar kolayca bulunabilse de biraz paint bilginiz varsa siz de kendiniz hazırlayabilirsiniz.



Listeler

- Takip ettiğiniz bütün hesapların tweetlerini okumayın. Gerçekten takip ettiğiniz hesapları bir listeye ekleyin, oradan takip edin.

- Takip etmek istemediğiniz ancak tweetlerini de okumak istediğiniz hesapları gizli listeye ekleyin. Onlara haber vermeden hiçbir şeyi kaçırmamış olursunuz. Ve bu kullanıcılar kullanıcı isimlerini değiştirdiklerinde onları kaybetmezsiniz.


Arşiv

- Ayarlar/Hesap yolunda en alttaki "Arşivini İste" düğmesi ile hesabınızdan atmış olduğunuz bütün tweetlere 3200 tweet sınırı olmadan ulaşabilirsiniz. Ancak ben bütün tweetlerime ulaşamadım. Bu sorunu siz de yaşayabilirsiniz.


Klavye kısayolları 

- Ana sayfada iken G ve M harflerine art arda basarsanız direkt mesajlarınız açılır, . 'ya basarsanız ana sayfanızdaki akış güncellenir. Daha pek çok klavye kısayolu ile fare kullanımınızı azaltarak siteyi daha hızlı kullanabilirsiniz. Twitter'da üst düğmeden ulaşabilirsiniz.


Web sitesi bileşeni 

- Eğer bir web siteniz varsa bir hesabın tweetlerini, hesabın favoriye aldığı tweetleri, bir açık listeyi veya bir arama sonucuna ait tweetleri Twitter'ın kendi aracı ile sitenize ekleyebilirsiniz.


Arama

- Oldukça gerçek ve gündelik sonuçlara ulaşabilmeyi sağladığı için Twitter gelişmiş arama seçeneği gerçekten çok işe yarıyor. Özellikle bir haftadan eski tweetleri görmenin etkinleşmesi ile bu çok çok daha önemli bir hal kazandı.

- Örnek bir arama ifadesi paylaşırsam ne demek istediğim daha net belli olacaktır:

ufuk "linux dünyam" dünyam -dünyası #ubuntu lang:tr from:ufukdiyoki to:linuxdunyam @linux near:"izmir" within:15mi :) include:retweets

- Arama kaydetme özelliği ile aynı aramaları tekrar yaparken zamandan kazanabilirsiniz.


Facebook'a bağlama

- Twitter hesabınızı facebook hesabınız ile birleştirerek sadece bir yerden yazarak aynı anda iki yerden paylaşabilir, zaman kazanabilirsiniz.


Mail

Twitter'da bir rapor tutucu istiyorsanız Ayarlarınızdan Bildirimlerinizi açın. Mail hesabınız rapor listeniz haline gelecektir. Mail hesabınızda yeni klasör oluşturup filtre eklersiniz, günlük işinizi de bölmez. Peki ne işe yarar? Size DM atıp silen, sizi mention edip silen veya takip edip engelleyen kullanıcıları yakalayabilmenizi sağlar. Her ne kadar silmesi ve ayıklaması zor olsa da bence gerekli bir güvenlik yöntemidir.


Takip

- Son bir ay içinde anlamlı veya ilginizi çeken herhangi bir şey yazmış kim varsa hemen takip edin. Asla unutmayın: Takip ettikçe takip edilirsiniz.

- Sadık ve daha hızlı artan bir takipçi listesine sahip olmak istiyorsanız sizi takip eden herkesi takip etmeye çalışın. Artık kolay kolay sizi takip etmeyi bırakmayacaklardır. Eğer geri takibinize rağmen sizi takip etmeyi bırakan olursa aşağıda anlattığım hile ile zaman içinde o kişiyi zaten siz de takip etmeyi bırakacağınız için herhangi bir zararınız olmayacaktır.

- Eğer sesinizi daha çok kullanıcıya duyurmak istiyorsanız tepki toplayabilecek veya belli bir görüş/sınıfa ait kullanıcı adları almayın. Bu size karşı bir önyargı oluşmasına sebep olur. Daha normal görünen hatta biraz komik bir kullanıcı adı alırsanız takipçi sayınıza olumlu bir etki yapacaktır. Böylelikle sesinizi daha çok kişi duyacaktır.

- Hesabı yeni açtıysanız ilk gün birkaç yüz takibin üzerine çıkmayın. Hesabınız askıya alınır. Birkaç gün geçtikten sonra günde 800 takibi geçmemenizi tavsiye ederim. Yoğun miktarda takip yaptıysanız hemen en az üç tweet atın ki hesabın etkin olduğu belli olsun.

- Takipçi sayınız 1800'ü geçmedikçe takip ettikleriniz 2001 barajında kalır. Sizi geri takip etmeyen hesapları eleye eleye 1800 takipçi sınırını geçmeyi başardığınızda artık yeni sınırınız Takipçi sayısı+%10 olacak. Yani 3000 takipçiniz varsa 3300'den daha fazla hesabı takip edemezsiniz.

- Eğer geçerli bir sebebiniz yoksa hiçbir hesabı engellemeyin. Twitter'da engellemek, o hesabın sizin hesabınızla iletişime geçmesini engellemektir. Başka hiçbir işe yaramaz.


Üçüncü parti uygulamalar

- Twitter'da Facebook uygulaması ile iki sistem arasında bağlantı yaptıysanız Facebook'ta kullandığınız uygulamalara çok dikkat edin. Twitter hesabınıza, şifrenizi görmek dışında, tam yetki ile ulaşabilme hakları var. Yani diğer bir deyişle, Twitter'da Facebook uygulaması ekliyse bütün Facebook uygulamalarınız Twitter'ınıza erişebilir.

- Profesyonel yönetim için, unfollow için, raporlama için vs vs Twitter oldukça yüksek bir uygulama sayısına sahip.

- Profesyonel yönetim için Hootsuite, sizi takip etmeyen veya aktif olmayan kullanıcılar için Manageflitter, istatistikler için Twitaholic'i kullanabilirsiniz.

- Gündem içeriğini takip etmek için herhangi bir üyelik gerekmeyen ecktr.com'u kullanabilirsiniz.

- Tweetleriniz için tarih saat ayarlayın, otomatik olarak paylaşılsın. Örnek olarak Tweetdeck'i kullanabilirsiniz.

- 140 karakterin yetmediği noktada Tweetlonger'ı kullanabilirsiniz.

- Hemen Ayarlar/Uygulamalar sayfasına gidin ve kullanmadığınız bütün uygulamaları kaldırın. Direkt mesajlarınıza erişim izni olan uygulamaların olduğunu unutmayın.


Paylaşmak veya sormak istediğiniz herhangi bir şey için yorum kısmını kullanabilirsiniz.

11 yorum :

  1. Bilgilendirici ve doyurucu bir makale olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Twitter profilinde hepsi ve yanıtlar olmadan bölümünü nasıl yapabiliyoruz ?

    YanıtlaSil
  3. bilgilendirmen icin tesekkurler..
    bu arada gundemdeki hashtagsiz olanlar ne??

    YanıtlaSil
  4. e postam ve şifrem %100 doğru büyük harfe ve saatte de sorun yok şifre sürekli yanlış diyor çözüm yok mu hesabıma ulaşamıcak mıyım :(

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    - Bir mesajda kaç taneden fazla hastag spam sayılıyor?
    - "Mesajınızı Hashtag den önce yazın, hashtag sonrası bir şey yazmayın" deniyor doğru mudur? - Spam yağmuruna tutulduğumuzu nasıl anlarız?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. engellediğim kişinin profilini tweetlerini herşeyini görebiliyorum hala.benim tweetlerim gizli.engellediğim bu kişinin herhangi bir tweetini favoriye eklersem o kişi bunu görebilir mi?mail gider mi?telefonuna bildirim gider mi?

    YanıtlaSil
  7. Hesabım kilitli ise beni takip etmeyen birine attığım twitleri görebilir mi?

    YanıtlaSil
  8. twitter profilm kilitli olduu halde beni takip etmeyen biri bazi bilgilerime ulasabileceini soyledi.bu dogru mu yoksa o kisi beni takip edenlerden birinin profilne mi girebilior?

    YanıtlaSil
  9. Twitter hesabımda hiçbir sorun yok ama tweet atamıyorum, dm gönderemiyorum, takip yapamıyorum, twitter'im askıda falan değil, spam olayı da yok. Durup dururken neden oldu bu.
    4 gündür aynı.yardım edin lütfen...

    YanıtlaSil
  10. beni rahatsız eden bana yazılmıs bir mentionu nasıl kaldırabilirim ya da twitter hesabımı kapattıgımda o mention da twitterdan kalkar mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkasına ait hiçbir tweeti silemezsiniz. Engelleyin ve size görünmesin. Daima durur.

      Sil