PinguyOS 11.04.1 Resimli İncelemesi

Bilgisayarıma PinguyOS 11.04.1 kurdum. Birdenbire deneyesim geldi ve denedim. Ubuntu tabanlı oluşu nedeniyle biraz soğuk davransam da yükselişini hak eden bir izlenim bıraktı bende.


Linux dünyasının saygın listelerinden birini içeren DistroWatch'da 21. sırada olması yeterince ilgi görüyor olduğunun ispatı. Karşılaştırma için: Pardus şu an 40'ta. Ve yeni 11.10 dağıtımı hakkında duyurular yapılmaya başlandı.

İlk garipsediğim olay iso kalıbının boyutu idi. 1.6 GB'lık iso dosyası ve Ubuntu üzerine yapılandırılmış bir sistem olması açıkça belli ediyordu ki sistem birçok ek paketi de içeriyordu. Ve gerçekten öyleydi.

Yoğun bir değişiklikten geçmiş GNOME arayüzü ve iki tane Docky panel, bütün Ubuntu araçlarının yanı sıra fazladan kurulu yazılımlar derken PinguyOS kurulumu tamamlandıktan sonraki masaüstü:


Bu masaüstü görünümünü elde edebilmek için çöküp kapatan Docky'i tekrar açmam gerekti ve masaüstündeki gereksiz bir simgeyi silmek zorundaydım. Hangi simge mi? İşte bu(altındaki resimleri görmezden gelin):


Kurulum yazılımını masaüstündeki kısayol ile tekrar çalıştırınca verilen beklendik uyarı:


Masaüstü görünümünde sol üstteki klasör seçenekleri dikkatinizi çekmiş olmalı. Evet masaüstü tam anlamıyla bir klasör. Aynen bir klasör gibi yönetilebiliyor ve masaüstü olma avantajları ile birlikte güzel bir kullanım sunuyor. Hiç de fena olmayan bir detay. Masaüstünde bolca dosya ile çalışan kişiler için çok kullanışlı olacaktır. İşte masaüstünün dosya seçenekleri:


Dağıtımın gerçekten iyi tasarlanmış bir web sitesinin olması ve kalıp dosyasının büyüklüğü, bende çok güzel ek sanatsal içerikler ile geleceği izlenimini uyandırdı ancak dağıtımı kurduktan sonra biraz hayal kırıklığına uğradım. Resimde birlikte gelen duvar kağıtları görülmekte:


Ve Firefox'a yerel bir html dosyasını başlangıç sayfası yapmışlar:


Tamam, olabilir, bant genişliğini harcamak istememişlerdir sunucularının dedim ama Firefox başlarken beni birazcık oyalayan bu ekran şaşırmama sebep oldu:


Firefox'u güncellerken kendi ekledikleri eklentileri kontrol etmeyi unutmuşlar.

Pencere listesi yerine pencere seçiciyi tercih etmişler, sol üstteki Desktop seçeneği:


İlginç olarak birkaç dakikada bir aldığım uyarı. Oysa başka hiçbir Ubuntu türevinde çıkmıyordu durduk yere:


Sistem menüsü olarak benim de sürekli kullandığım mintMenu'yü tercih etmişler ancak yeni sürümlerinde değiştirecekler:


Birkaç defa kendi kendine kaybolmuş olsa da geri getirdiğiniz takdirde MacOS tarzında kullanım sağlayan Docky ile görünüm:


Yer ayırma seçeneğini devre dışı bırakmayı göremedim Docky'de. Gözümden kaçmış olabilir.

Ve ekran alma aracı her neyse beni bayağı uğraştırdı. Herhangi bir açılır menüde iken görüntü alamıyorsunuz, bütün masaüstünü zor alıyorsunuz. Alışıldık ekran görüntüsü araçlarından çok çok farklı bir kullanımı vardı ve beni PinguyOS'den en çok soğutan detaylardan biriydi.

Bahsedeceklerim bu kadar. Çünkü Ubuntu tabanlı bir dağıtım ve diğer bütün detaylar Ubuntu ile hemen hemen aynı. Denemeye değer ancak kullanmaya değmez bir dağıtım diyorum. Çünkü gerçekten çok daha kullanılır durumda olan Ubuntu 11.04 türevleri mevcut.

Kolay gelsin.

6 yorum :

  1. Yeni sürümü hakkında bir yazı düşünüyor musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir aslında :) Ancak Ubuntu Linux üzerinden geliştirilen dağıtımlar hakkında anlatılabilinecek pek fazla şey olmuyor. Nihayetinde Ubuntu çünkü. Aklımdaki diğer konulara öncelik vermeliyim. Arada fırsat bulursam bunun gibi hızlı bir inceleme ekleyebilirim :)

      Sil
  2. bu projeni beğendim daha incelemem gerek, sanırım bana da faydası olacak ee tabi deneyimlerini sürekli paylaşırsan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, bu yüzeysel bir kullanım incelemesiydi. Bu sıralarda tekrar yazabilme imkanına kavuştum, ilk yakaladığım konuya yer vereceğimden şüpheniz olmasın. Kolay gelsin.

      Sil
  3. Ne çok dağıtım var yahu ipini koparan dağıtım çıkarıyor hadi gelin bizde Turkzonelinux'u çıkaralım :D

    YanıtlaSil
  4. Bende pardus2013 denedim debian deplarını eklemişler yani garantiye almışlar kendilerini proje çok ya...Pardus 2013 ağır olmuş yavaş denetim masası güzel değil ama stabil.Kısaca deneyin derim.

    YanıtlaSil