Pardus 2011.2 Cervus elaphus Resimli Kurulum ve İncelemesi

Yeni bir Pardus güncellemesi ile herkese merhaba.

Bildiğimiz gibi 19 Eylül'de Pardus 2011.2 ara sürümü, Cervus elaphus(kızıl geyik) kod adı ile çıktı. Haydi neler değişmiş inceleyelim. Hem de en başından...


İNDİRME

Yeni dağıtım yeni heyecan mantığı ile dağıtımın kurulum iso'larını indirmek isterseniz işte indirme bağlantıları:

32 bit:

64 bit:

Eğer çalışan iso ile sadece keşfetmek istiyorsanız buradan buyurun.

Sistem gereksinimleri konusunu açacak olursak hiç net olmadan açıklanan miktarların aksine kendi kullanım deneyimlerim ile birlikte rahat bir kullanım için 1.6 GHz ve üzeri tek çekirdekli bir işlemci ile 512 MB RAM'in yeterli geldiği kanısındayım. Yani eski serilere ait netbooklarınıza gönül rahatlığı ile kurabilirsiniz.

GÜNCELLEME

20 Eylül itibari ile güncellemeyle 2011 veya 2011.1'den 2011.2'ye yükseltebilme imkanı sunulmuş durumda. 2009'dan 2011'e yükseltme programı da 2009 deposunda mevcut olduğuna göre bu sürüme geçmemek için bir bahanemiz kalmıyor.

Pardus 2011 veya 2011.1'den Pardus 2011.2'ye yükseltmek için konsolda

sudo pisi up -y

yazarak kullanıcı şifremizi yazıp işlemin tamamlanmasını beklememiz yeterlidir. Yüzlerce MB indirileceği için uzun sürebilir ve kotalı kullanıcılar dikkat etmeli.

Sizde kaç paket veya kaç MB bilemiyorum. Sürücülerden, yüklü paketlerden dolayı farklı olabilir ancak sanal makineye yeni kurulmuş bir 2011.1'de görüntü bu şekilde, 110 paket ve 173.5 MB:


KURULUM

Ve kuruluma başlayalım. Detaylarını görmek istediğiniz resimlerin üzerlerine tıklayabilirsiniz. Bu arada blogger'ın yeni resim gösterim şekli gerçekten güzel olmuş ama kapatmışlar hemen.

Açılışta Türkçe diyoruz.


Önyükleme işlemi penceresinin turuncu olması gri ana tema nedeniyle biraz komik olmuş. İki saniye dahi sürmediği için hiç görünmeseydi daha mı iyi olurdu acaba?


Lisans anlaşması onayı ve ileri ileri denilen yerleri geçerken DVD'yi denetletmekte fayda var, DVD nedeniyle hata vermesin. Sonra gelelim disk bölümlemeye.

Öncesinde bu ekran çıkarsa hard diskimizi sıfırlamayı onaylamamız gerekiyor çünkü disk bölümlerini sildikten sonra pişman olmak gibi bir lüksümüz yok. "Aygıtı sıfırla" ifadesi tam düzgün seçilmemiş gibi geldi bana açıkça. "Bu depolama aygıtını kullan" olsaydı daha mı iyi olurdu ki?


Tabloya geçelim.

Bu ekran görüntülerini VirtualBox sayesinde alabildiğim için sabit diskim de sanal. Eğer bilgisayarınızda Windows kurulu iken yanına Pardus'u da kurmak istiyorsanız bu yazıma bakmanızda yarar var. Çünkü yapacağınız bir hata dosya kayıplarına sebep olabilir.

Kök ile Ev dizinini aynı bölümde olacak şekilde seçiyorum. Pardus'ta bölüm şifreleme özelliği olmadığı için dizinleri ayırmanın pek anlamı yok maalesef.

Kök dizinini ayarladım, Pardus buraya kurulacak:


Ve hazırda bekleme seçeneğinin etkinleşmesi için takas alanımızı da oluşturalım:


İşlem sonucunda disk tablom bu şekilde oldu. Unutmayın bu hard diskte sadece Pardus kurulu. Eğer başka bir işletim sistemi daha varsa veya olacaksa hemen diğer yazıma geçin, sonra buraya gelin.


Ve biçimlendirme onayı:


Bu ekranda değişiklikleri yazmayı onaylayıncaya kadar hiçbir şey yapmamış oluyoruz aslında. Eğer yaptıklarımızdan eminsek onaylarız ve uygulanır. Windows kurulumunun aksine işlemler anında değil onaylanınca yapılır. Her sürümde yer alan güzel bir artı.


Bu ekran biraz sürecek bir bekleyişin başlangıcıdır. Biraz mola vakti veya okuyun işte neler kuruluyor falan :)


Gelelim önceki yazımda geçiştirdiğim Sistemi Kurtar seçeneğine. DVD'yi taktığınız anda karşınıza çıkan seçenek ile sistemi falan kurtaramıyorsunuz. İsmi o kadar geniş anlamlı olmuş ki insan sistem kurtarma üzerine araçlarla karşılaşacağını zannediyor ama karşımıza çıkan ekran bu şekilde:


Eğer Pardus'unuzun açılış yöneticisi olan GRUB herhangi bir sebeple bozulmuşsa yani Pardus seçeneği başlangıçta çıkmıyorsa ilk seçenek seçili iken ileri ileri deyin ve onarsın. Örnek olarak, Pardus kurulu makineye Windows da kurunca bu sorun oluşuyor. Aslında iyi düşünülmüş.

Ve diğer seçenek ise unutulan şifreleri sıfırlama.

Gelelim kuruluma. İleri deyip yeniden başlattıktan sonra DVD'yi almak gerekir, tekrar uğraştırmasın boşuna.

Kullanıcı hesabı oluşturma alanına geldik.


Kullanıcı adı ve şifremizi yazdık.

Root parolamızı da yazalım. En yetkili parola olmasına karşın önemsiz çünkü sistemi kurtarma seçeneği nedeniyle çocuk oyuncağına dönmüş durumda :) Yine de unutmayacağınız uzun bir şey yazın siz.


Ve kurulum faslımız bitti. Oturum açalım:


İlk oturum açışımızda varsayılan kullanıcı ayarları yüklendiğinden birazcık uzun sürebilir ama çok değil.

Ve temel yapılandırma aracımız Kaptan karşımızda:


İleri diyelim. Temel fare ayarları.


Pencere renklendirmeleri için bazı hazır ayarlar. Varsayılan olarak gelen tema oldukça güzel bence. Ama diğerlerini de görmekte yarar var. Ve simge seti olarak KDE mi Pardus'a ait Milky mi kullanacaksınız buradan kolayca seçebilirsiniz.


KDE  menümüzün görünümü için 3 seçenek karşımıza çıkmakta. Varsayılan olan Kick-off Menü'yü seçiyorum ben. Siz hangisini istiyorsanız onu seçin. Önizlemeleri mevcut.


Duvar kağıdı seçimi. Kaptan'a sadece 2011.2'ye ait duvar kağıdı eklenmiş farklı olarak.


Bilgisayarınıza bağlı bir kamera var ise çekeceğiniz bir resmi kullanıcı resmi olarak kullanabilirsiniz.


Sürekli ve kotasız bir internet bağlantınız var ise açılması gereken bir ayar: Güncelleme. Oldukça yüksek bir sıklıkta çıkan güncellemeleri kaçırmamak için ikisini de işaretleyelim. 12 saat yeterli bir zaman aralığıdır.


İleri, uygula ve bitir.


Ve kurulumumuz bitti. Artık kullanıma hazır ve Kaptan'ın yetenekleri kadar kişiselleştirilmiş durumda bir Pardus karşımızda.


YENİLİKLER

Hemen, önceki incelememde atladığım bir yeniliğe de değinmek istiyorum. Pardus 2011.1 ile gelen ve root hakları gerektiren bir uygulama: "Hızlı Biçimlendirme"

İsminden anlaşılacağı üzere çıkarılabilir disklerinizi kolayca biçimlendirmeye yarayan bu araç ile ext2-3-4, FAT32 ve NTFS dosyalama sistemlerine dönüştürmek birkaç tık ile hallolacak hale gelmiş. Ekran görütüleri ise şöyle:



Şimdi bakalım 2011.2 ile neler değişmiş?

Duyuru sayfasında da belirtildiği üzere ön plana güvenlik ve iyileştirme güncellemeleri çıkıyor. Zaten bir güncelleme dağıtımı olduğu için yenilik adına çok fazla şey beklememek gerekir.

✓Ağ, modem, ofis ve medya oynatıcı üzerine çeşitli geliştirmeler ve eklemeler yapılmış.

Bunlar genel kullanım kalitesi ve memnuniyetini artıracak türde geliştirmeler. Yani bu birkaç değişikliği saymazsak bu sürüm, hata ve güvenlik güncellemelerinden ibaret.

Güncelleştirme dağıtımı olduğu için yazının başlarında belirttiğim 2011.1 ile 2011.2 arasındaki paket farklılıklarına da değinelim. 3 aşağı 5 yukarı 110 paket olan güncelleme listemizde benim gözüme çarpanlar:

✓ Sanatsal içeriklerimiz, yani duvar kağıtlarımız
✓ Medya oynatıcısı ve altyazı çizici için kritik olarak nitelenen güncellemeler
✓ NVIDIA 280.13 sürücüsünün artık kararlı depoda yer alması
✓ Libre Office güncellemesi
✓ Ağ ve Modem yöneticilerinin güncel halleri

EKSİKLİKLER

Peki önceki sürümden miras kalan hatalardan gözüme çarpanlar neler? Hataları fark ettikçe ekleyeceğim çünkü 48 saat geçmeden çıkan bir yazı olarak bu bir keşif yazısı.

✗ Üzerinden 2 ay geçmiş olmasına karşın Linux kernel 3.0'a kavuşamamış olmak biraz hüzünlendirici:


✗ 27 Temmuz'da duyurulmasına karşın KDE 4.7.0'dan da bir ses yok:


KDE sürümünde herhangi bir değişiklik olmadığı için KDE 4.6.5 hakkındaki birçok şeyi önceki yazımda bulabilirsiniz.

✗ Firefox 5'e devam. Oysa 6.0 bir ay, 6.0.2 on günü aşkın süredir kullanımda.
✗ Kaptan hala seçili olan ayarları belirleyemiyor. Tek tek yeniden seçmek gerekiyor.
✗ Paket yöneticimizdeki seçili depo-indirilen depo gibi konularda gösterilen enteresanlıklar hala devam ediyor.
✗ Güncelleme sonrası paket yöneticisi kaynak deposunun hala 2011.1'de kalabilmesi. Çözüm için mevcut deponun adresi, Paket Yöneticisi'nde sağ üstte Ayarlar'a tıklayarak Depo sekmesinde pardus isimli deponun adresine çift tıklayıp:

32 bit sistem ise

64 bit sistem ise

adresleriyle el ile değiştirilebilir.

Veya en kısa yoldan konsolda

su

yazarak root şifrenizi yazarak

32 bit ise
pisi rr pardus
pisi ar pardus http://packages.pardus.org.tr/pardus/2011.2/stable/i686/pisi-index.xml.xz

64 bit ise
pisi rr pardus
pisi ar pardus http://packages.pardus.org.tr/pardus/2011.2/stable/x86_64/pisi-index.xml.xz

yazarak depo adreslerini değiştirebilirsiniz.

✗ Güncelleme sonrası GRUB'da yani başlangıçta işletim sisteminizin adı hala 2011.1 Dama Dama şeklinde ise;
Kök'te boot/grub klasöründeki grub.conf dosyasını yetkili kullanıcı olarak metin dosyası şekinde açıp


root şifremizi yazıp


Önceki hali böyle iken:


Elimizle bu ismi veya istediğiniz herhangi bir ismi yazarak


Kaydettiğimiz anda bu küçük hatayı aşmış oluyoruz. Kendi kendine oluşan geçici dosyayı da isterseniz bu şekilde root şifrenizi yazarak silebilirsiniz.


ÖZET

Kısaca özetleyecek olursak:

Artan güncelleme boyutuna çözüm niteliğinde bir güncelleme dağıtımı karşımızda. Birçok paketi oldukça güncel hale getirmeleri şüphesiz bu dağıtımın en güzel haberi.

Sonuçta bu iki ay içerisinde hazırlanmış bir güncelleme ara sürümü ancak 2011.1'de gelen yeniliklere kıyasla oldukça sönük durumda kalan bu sürüm ile ben açıkçası biraz hayal kırıklığına uğradım.

Yenilikleri, güzellikleri, eksiklikleri ve hatalarıyla milli gururumuz olarak nitelediğimiz işletim sistemimiz Pardus'un bir sürümünü de bu şekilde ele almış oldum.

Hatalarımı, sorularınızı ve görüşlerinizi anonim olarak da olsa bildirmekten lütfen çekinmeyin.

Resmi site: Pardus

Kolay gelsin.

3 yorum :

  1. Merhabalar,
    Ben de Pardus'u merak ettim. Daha önce de 2007 ve 2009 sürümlerini yükleyerek incelmiştim. 2011.2 sürümü çıkınca bu sürümü bilgisayara yüklemek istedim ve ISO kalıbını indirip bir imaj DVD. si yarattım kurdum ama çalışmaya başladığında : Boot From [hd0,0) ext4 [1.270212] Initrom Fs Unpacking Failed: Junk in Compressed Archive" hata mesajı aldım. Bunun üzerine Ankara/Tübitak'a gittim ve oradan Pardus 2011 sürüm dvd.sini aldım. Bu sefer bu DVD'den kuramadım. Makinamı her seferinde yeniden başlatıyordu. Ben de Ana kartın SETUP ayarların güvenli varsayılana getirip değiştirdikten sonra Tübitaktan aldığım DVD ile Pardus'u makinama kurdum. Şimdi kendi içinde 2011.2'ye yani cervus elaphus sürümüne nasıl yükseltirim ona uğraşıyorum. Yazınızı okudum ama kendi içinde nasıl yükseltilir tam anlayamadım.
    Paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.
      Sanırım 2011.2 iso dosyasını indirirken hata oluşmuş. Hangi işletim sistemini kullanıyorsanız ona uygun md5 toplamı alma konusunu araştırarak dosyanın sağlam olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Pardusta iken iso nun olduğu klasörde F4'e basıp

      md5sum < DOSYAADI >

      komutu ile bulabilirsiniz. Sonuçlar

      http://ftp.pardus.org.tr/pub/ISO/Kurulan/2011.2/MD5SUMS

      bağlantısındaki gibi çıkmalı.

      Güncelleme için ise Alt+F2 ye basın ve

      konsole

      yazın enter a basın. Çıkan siyah konsol ekranına aynen

      sudo pisi up -y

      yazın. Kullanıcı şifrenizi soracaktır. Oturum açarken kullandığınız şifreyi yazın. Yüzlerce MB dosya inecek, kotalı iseniz dikkat etmeniz gerekir biraz büyük boyut. Ve uzun bir süre sonra bittiğinde yeniden başlatın. Kolay gelsin.

      Sil