Linux Mint ekibi; Rafaela kod adı ve 17.2 sürüm numarası ile Ubuntu 14.04 LTS tabanlı yeni bir kalıp duyurdu. Neler gelmiş bakalım.
Daha önceki Linux Mint incelememde dediğim üzere geliştirici ekip artık sadece Ubuntu LTS temel sistemlerin üzerine Mint'i inşa edecek. Yani her 6 ayda bir yeni çıkan Ubuntu temel sistemini uyarlamak yerine var olan LTS'ye istedikleri ekleme ve güncellemeleri yapacaklar.
Bunun eksi yanı, yeni Ubuntu ile gelen yenilikleri dışlamak gibi görünse de bu bence göründüğü kadar önemli bir konu değil. Çünkü her değişiklik "Mint'e eklemeli miyiz, Mint ile nasıl çalışacak?" sorularını doğuruyorken iş gücü kaybına ve projenin esas amacının ikinci plana düşmesine sebep oluyordu.
Artık Mint ekibi esas amaçlarına daha çok emek ayırabiliyor:
Kullanıcı isteklerine göre şekillenmiş kullanıcı dostu bir sistem.
Dağıtımın kurulum kalıplarını
resmi bağlantısından indirebilirsiniz. Eğer RAM miktarınız 4 GB veya daha düşük ise 32 bit, 4 GB'ten yüksek ise 64 bitlik kalıpları tercih etmelisiniz.
KURULUM
Kurulum daha önceki Mint kurulumlarından farklı değil. Buradan Linux Mint 17 yazıma bakabilirsiniz.
Sistemi kurabilmek için en az 9.5 GB'lik bir disk bölümü, 512 MB RAM, 2 GHz'lik işlemci ve sıradan bir ekran kartı iş görecektir. Eğer Linux Mint 17 veya 17.1'den yükseltme yapmak istiyorsanız güncelleme yöneticide bunun için bir seçenek var. Birkaç tık ile sistemi kolaylıkla yükseltebilirsiniz.
Canlı kalıbı UNetbootin gibi bir uygulama ile USB belleğimize attıktan sonra açıldığında ekran:
Install Linux Mint diyelim ve Türkçe'yi seçtiğimiz anda uygulama Türkçe oluyor. Dağıtım neredeyse %100 Türkçe hale getirilmiş durumda.
Benim disk tablom:
SİSTEM
Sistem, Ubuntu 14.04 LTS temelli olduğu için 2019 Nisan ayına kadar güncelleme alacak olmasının yanında en güncel Cinnamon sürümü olan 2.6.11 ile geliyor. Yani bir kez kurduğunuzda 3,5 yıl kadar tamamen güncel olacak.
Cinnamon projesi ilk çıktığı zamandan bu yana o kadar hızlı gelişme gösterdi ki günlük kullanımda bütün ihtiyaçları karşılayan ve kullanıcıyı uçbirimi açmak zorunda bırakmayan bir arayüz haline geldi.
Oturum açma:
Cinnamon 2.6 ile hem yanıt verme sürelerinde hem de sistemin ilk açılışında ciddi bir iyileşme olmuş.
- Erkan koruyucumuz artık HTML5 destekli gerçek bir ekran koruyucu haline geldi. Pek belli olmasa da yaklaşan yıldızlar ekran koruyucu animasyonu webkit ile çalışıyor.
- Sistem ayarları menüsü iyice kalabalıklaştı.
- Nautilus'tan çatallanan dosya yöneticisi Nemo gittikçe yeni yetenekler kazanıyor. İşte yeni eklenti yöneticisi:
Örneğin aynı andaki birden çok dosya kopyalama işlemi artık sıra ile yapılıyor.
- Cinnamon'un ATK/Orca desteği de artırılmış.
- Uygulama yöneticisi ppa kaynaklarındaki paketleri listeleyebiliyor. Böylelikle seçim yaparak istediğimizi kurabiliriz.
- Başka kaynaklardan kurduğumuz paketlerin sürümleri ana depo ile uyuşmadığında "yabancı paketi kaldır/asıl paketi kur" işlemini de komut arayüzü olmadan çözebiliriz.
Sistemi kurunca önce Mint güncelleme yöneticiyi güncelleyin. Ardından güncelleme bilgisini kuruyor ve güncellemeleri almaya hazır hale geliyor.
Ubuntu Linux ve Ubuntu tabanlı sistemlerde performans arttırmaya yönelik birkaç ipucu için bu yazıma bakabilirsiniz.
Kendi bilgisayarımda kurulu olan ve severek kullandığım bu kullanıcı dostu sistemi Linux ile yeni tanışanlar dahil her kesime öneriyorum. Kolay gelsin.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder